
Saftigt rödbetsbröd med yoghurt
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 240

Kcal / portion: 1258

GBR (GI) / port: 76
Recept: 2516 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 2%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så bakas ljust bröd > Äts ej
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Om filmjölksbröd > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Anne, Kockskolan
Tillagning (2 tim )
- Deg: Värm vatten fingervarm, 37ºC.
- Smula jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör om tills jästen löst sig.
- Skala och riv rödbeta. Blanda mjölsorterna med salt. Tillsätt övriga ingredienser. Blanda och bearbeta/knåda väl. Låt jäsa under duk i 40 minuter.
- Forma: Knåda degen lätt på mjölat bord. Smöra brödformar. Lägg i degen. Alternativt lägg på smörad plåt. Låt jäsa under duk i 20 minuter.
- Sätt ugnen på 175ºC.
- Grädda i ugn i cirka 40 minuter. Testa med att sticka in en trästicka i brödet, stickan skall kännas torr.
Kockens kommentar
Saltmängden är ganska hög, men ger karaktär åt brödet. Det går bra att minska mängden om du är aktsam om hur mycket salt du äter. Enligt Livsmedelsverket äter svensken dubbelt så mycket salt i snitt än vad som rekommenderas. För mycket salt anses ohälsosamt ur hjärt- och kärlsynpunkt.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 2.5 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.