Sauce Parisienne/Sauce Allemande, béchamel med grädde och ägg
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 5

Sås till stekt fisk >

 

 

Sås till kokt fisk >

 

 

Sås till gratäng-stuvning>

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Sauce Parisienne/Sauce Allemande, béchamel med grädde och ägg

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 183

Kcal / portion: 192

GBR (GI) / port: 1

Recept: 958 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 15%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 105 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Sås till stekt fisk > Äts ej

Sås till kokt fisk > Äts ej

Sås till gratäng-stuvning> Äts ej

...

Skapat av
Julia Child

Tillagning

  1. Grundsås: Denna sås tillagas med béchamel eller velouté som grund. Grundsåsen skall vara tjock (40 gram mjöl per 4 dl vätska). För tillagning se respektive recept (länk nedan). Värm såsen under omrörning tills den sjuder.
  2. Vispa ihop grädde med äggulor i en större skål. Vispa ner droppvis 1 dl av den varma grundsåsen i äggvispet. Fortsätt med resten av grundsåsen lite raskare, med en tunn stråle. Vispa hela tiden.
  3. Häll tillbaka i kastrullen. Sätt på spisen på måttlig värme. Rör om oavbrutet med träslev i en minut.
  4. Sila såsen genom finmaskig buljongsil (chinoise) eller silduk, för att få bort de små klumpar av koagulerad äggvita som alltid följer med äggulan.
  5. Diska ur kastrullen och häll tillbaka såsen. Värm upp såsen och smaka av med salt, vitpeppar och citron. Om såsen är för tjock, vispa ner extra grädde med en matsked i taget.
  6. Varmhållning: Skrapa ner sås från kastrull­väggen. Täck med ett tunt lager grädde eller buljong. Såsen tjocknar och ändrar utseende när den kallnar, men återtar sitt ursprung när den värms upp igen. Såsen kan frysas.

Kockens kommentar

Såsen passar till ägg, tamfågel, fisk, varma förrätter och till gratäng. Den kan likaväl lagas med en ljus grundsås som bas. Den kn smaksättas på olika sätt och namnges då efter rätten eller smaken till exempel sauce poulette, sauce normande, sauce cardinal, sauce natua, sauce joinville med flera. 

Tillhörande recept

Béchamel - vit grundsås

Velouté - ljus grundsås

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem