
Knusprige Schweinshaxe, ugnslagad fläsklägg med knaperstekt svål
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 229

Kcal / portion: 549

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2196 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 36%
Fett: 9%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så lagas fläsklägg > Äts ej
Så knapersteks svål > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (20 min + 4 tim )
Se film, klicka på "Garzeit" under bilden.
- Tillbehör: Förbered och tillaga tillbehör enligt eget önskemål.
- Sätt ugnen på 120°C.
- Förbered: Skölj och torka av läggen. Snitta svålen med vass kniv på längden och tvären i fyrkanter 2-3 centimeter breda. Salta runt om, rejält om färsk lägg, försiktigt om rimmad. Lägg på ugnsgaller med plåt under. Häll vatten på plåten. Enskild lägg kan läggas i stekpanna (utan träskaft) som ställs in i ugnen. Häll lite vatten i pannan.
- Stek: Sätt in i ugnen i cirka 2 timmar. Skinnet skall då ha torkat ur. Höj ugnstemperaturen till 160°C. Låt stå i 1,5-2 timmar. Därefter sätts grillen på högsta värme, 225°C eller högre. Flytta upp läggen till straxt under grillelementet och grilla ytan några minuter till knaprig yta. Passa så att svålen inte svartbränns.
- Servering: Svålen bör ätas ganska snart efter tillagning. Med tiden mjuknar den. Läggen tål att vila en halvtimme utan att täckas över. Man kan skära av svålen och servera den som förrätt om man behöver mer tid innan resten serveras. Läggen serveras hel, en per person vilket är en rejäl portion, eller så benas den ur och en del av fettet tas bort.
Kockens kommentar
I Tyskland benämns kokt fläsklägg "Eisbein" och stekt eller grillad för "Haxe". Läs mer > Så lagas fläsklägg.
Vikt och näring: Svålen är inte medräknad i portionsvikt och inte heller i näringsberäkningen. Äts även svålen ökar portionsvikten med ~80 gram (+33%) och energimängden med ~225 Kcal (nästan +50%) per portion. Om man i stället undviker både svål och ytligt fett så blir portionsvikten endast ~160 gram och energimängden ~240 Kcal per portion. Det vill säga svål och ytligt fett utgör 65% av läggens energiinnehåll.
Fläsk, korv
- Skinkstek, julskinka
- Fläskstek, karréstek
- Kokt, bräserad fläskfilé
- Pannstekt, wokad fläskfilé
- Fläskfile i ugn
- Fläskkotlett, karrékotlett
- Kassler
- Revbensspjäll i ugn eller kokta
- Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk
- Fläsklägg
- Stekt fläskkött
- Grillat skivat fläskkött, korv
- Grillat fläskkött i bit
- Rökt fläskkött
- Kokt korv, korvgryta
- Pannstekt korv
- Ugnstekt korv
- Hemmagjord stoppad korv