Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 188

Kcal / portion: 650

GBR (GI) / port: 9
Recept: 2599 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 11%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim 30 min )
- Sätt ugnen på 200°C (175-225°C).
- Filéa ansjovis (om hela). Spara spadet.
- Skala och skiva lök. Förstek eventuellt löken (inte nödvändigt), vilket ger en lät sötaktig smak.
- Använd en ugnssäker form med hög kant (5-6 cm). Smörj formen med matfett. Skala potatisen och skär i pommes fritesstora stavar.
- Fyll formen med drygt hälften av potatisen. Lägg på ett lager lök och ansjovisfiléer. Lägg över resten av potatisen. Häll på lite ansjovisspad och hälften av grädden. Häll ströbröd över (ej nödvändigt) för vacker yta.
- Grädda mitt i ugn i 30 minuter. Häll på resten av grädden. Grädda i ytterligare 15-30 minuter till rätt konsistens och färg.
Kockens kommentar
Tips: Täck formens botten med oskalad potatis = mängd potatis som behövs. Blötlägg inte den skurna potatisen. Stärkelsen behövs för att binda ihop gratängen. Fastare potatis får man om man gräddar först 30 min utan grädde och spad. Janssons frestelse kan förberedas i god tid och sparas eller frysas. Avbryt gräddningen efter halva tiden om uppvärmning sker senare. Ansjovis i Janssons kan ersättas med surströmming.
Fisk
- Gravad, rimmad fisk
- Ceviche
- Inkokt fisk
- Kokt fisk, fiskbullar
- Lutfisk
- Pannstekt, halstrad laxfisk
- Pannstekt, halstrad vitfisk
- Pannstekt strömming, makrill
- Fiskburgare
- Ugnslagad laxfisk
- Ugnslagad vitfisk
- Vitfiskgratäng, låda
- Grillad och rökt fisk
- Friterad fisk
- (Sillrätter, SOS >)
- (Fisksoppa, gryta >)