Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 704
Kcal / portion: 687
GBR (GI) / port: 0
Recept: 2061 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 78%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Sås till skaldjur > Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
...
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (15 min )
- Knäck ägg i blandningsskålen. Tillsätt senap och en nypa salt. Mixa på högsta hastighet i 30 sekunder.
- Tillsätt citron eller vinäger och mixa i 10 sekunder.
- Ta av mixerlocket och kör på högsta hastighet. Tillsätt olja i en tunn stråle, nästan droppvis i början. Såsen börjar tjockna när ungefär en deciliter tillsats. Om den blir för tjock tunnas den ut med några droppar citron eller vinäger. Smaka av.
Om såsen skurit sig: Värm en skål i hett vatten. Torka av den. Lägg i 1 tsk senap och ett par matskedar av såsen. Vispa några sekunder tills den går ihop och tjocknar. Vispa i resten av såsen, en tesked i taget och arbeta in varje omgång ordentligt. Läs mer > Emulsion.
Kockens kommentar
Gör man majonnäs i mixer används hela ägg, inte bara gulan. Resultatet blir en hårdare och blekare sås än en som handvispats, dessutom en stabilare majonnäs som håller sig längre i kylskåpet innan den blir "tunn". Om mixersåsen är tillräckligt tjock kan den användas till att täcka kall mat som fisk och ägg.Tillhörande recept
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)