Dolmadákia - grekiska dolmar (plockmat)
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 184
Kcal / portion: 528
GBR (GI) / port: 3
Recept: 2110 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 13%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (50 min )
- Blötlägg riset i 5 timmar och torka sedan av det. Riset skall ej kokas.
- Sätt ugnen på 110°C.
- Skala och hacka lök och vitlök. Hacka persilja, mynta och pinjenötter. Blanda ingredienserna med ris, lammfärs, juice från citron, salt och peppar.
- Rensa (färska eller inlagda) vinrankslöv och torka av dem så att de är torra. Lägg den glatta sidan nedåt och placera en matsked köttfärsblandning i varje löv och rulla ihop.
- Lägg dolmarna tätt i en ugnsfast form. Häll på vatten eller buljong så att det täcker. Lägg en tyngd på dolmarna så att de inte öppnar sig.
- Sätt in i ugnen i 1 timme. Ta ut och häll av spadet.
- Servera dolmarna varma eller kalla med matlagningsyoghurt.
Kockens kommentar
Vinranksblad kan köpas på burk i välsorterade mataffärer.