Uppochnervänd äppelkaka
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kockskolan:

 

Om smördegar >

 

 

Om smördegsbakelser >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Uppochnervänd äppelkaka

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 251

Kcal / portion: 615

GBR (GI) / port: 10

Recept: 2462 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 11%

Kolhydrater: 35%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 245 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Om smördegar > Äts ej

Om smördegsbakelser > Äts ej

...

Skapat av
Petter, Kockskolan

Tillagning (30 min )

  1. Lättina smördegsplattorna. de skall vara kylskåpskalla.
  2. Förvärm ugnen på 200ºC.
  3. Äpplen: Kärna ur och skiva äpplen.
  4. Smält smör i liten stekpanna på medellåg värme. Strö socker och kanel i pannan. Lägg i tre lager äpplen med aprikossylt över. Stek på svag värme i 5 minuter. För vackrare form använd metallringar som håller ihop "tarten".
  5. Smördeg: Skär ut en en rund smördegsplatta i samma storlek som tarten eller metallringen. Lägg den som ett lock över äpplena. Sätt in pannan i ugnen 20 minuter.
  6. Servera: Ta ut pannan och vänd äppelkakan upp och ner på en tallrik. Serveras ljummen.

Kockens kommentar

Detta är en version av klassisk fransk Tarte Tatin (se dito recept).  Till tårtan passar ett sött vitt vin, portvin eller söt sherry. Ju mer kanel som används i tårtan, desto svårare blir balansen med vinet.

Blixtsmördeg: Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.

Alternativ

Tarte tatin

Tarte tatin med glöggsirap

Blixtsmördeg

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem