
Bräckt skinka med ägg och skånsk potatis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 115

Kcal / portion: 414

GBR (GI) / port: 6
Recept: 1656 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 4%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (35 min )
- Skala och tärna potatis. Skala och finhacka lök. Hacka persilja.
- Hetta upp matfett i en stekgryta. Bryn potatisen i cirka 5 minuter. Rör om. Sänk värmen något och tillsätt löken. Fräs löken ett par minuter.
- Salta, peppra försiktigt. Häll på större delen av mjölken. Låt sjuda under lock cirka 15 minuter, tills potatisen är mjuk. Rör om då och då, för att inte brännas vid.
- Tillsätt maizena uppblandat med lite mjölk för tjockare stuvning. Om för tjockt, späd med mjölk. Färgsätt ev. med lite soja.
- Stek ägg i panna med lite matfet på låg värme.
- Bräck (lättstek) skinka i panna utan fett, eller i mycket lite fett på medelvärme.
- Lägg upp och garnera med persilja.
Kockens kommentar
Bräckt skinka är ett gammalt recept från forntiden. Att "bräcka" egentligen ett brott eller bristning genom tryck eller slag. Iduns kokbok: Om så önskas, kunna skivorna utklappas något med en fuktig köttklubba (bräckas). I matlagning numera: bräcka = lätt steka.