Kalvjärpe original
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

 

Kockskolan:

 

Om järpar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Kalvjärpe original

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 216

Kcal / portion: 870

GBR (GI) / port: 8

Recept: 3482 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 15%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 403 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Om järpar > Äts ej

...

Skapat av
Tore Wretman

Tillagning (45 min )

  1. Köttet skall vara utan fett, hinnor, senor och finmalt (tre gånger genom fina skivan).
  2. Riv bröd utan kanter i smulor (brödet bör inte vara dagsfärskt). Lägg i skål och tillsätt grädde. Låt dra i fem minuter eller mer. Rör om och finfördela. Maler man själv köttet tas detta med i kvarnen.
  3. Skala och koka potatis.
  4. Blanda färs med gräddbrödet, salt och peppar. Bearbeta smeten väl. Forma med blöt sked eller med händerna ovala bullar.
  5. Hetta upp smör i platå/traktörpanna (panna med hög kant och lock) och bryn biffarna gyllenbruna runt om.
  6. Ta ur biffarna. Tillsätt grädde i pannan. Låt koka en stund. Vispa ner en kall klick smör.
  7. Sila såsen och rengör pannan. Häll tillbaka såsen och lägg i biffarna.
  8. Lägg på pannlocket och låt småkoka i 20 minuter.

Kockens kommentar

Kalvjärpe är en rätt som förekommer i vår tidigaste kokbokslitteratur. Från början var det omalet fint kalvkött från innanlåret eller kotlettraden, som formades till storlek och utseende som järpbröst. Dessa späckades, bryntes och bräserades i grädde på samma sätt som man då gjorde med järpar.

Alternativ

Persiljejärpar

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem