
Kalvjärpe original
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 216

Kcal / portion: 870

GBR (GI) / port: 8
Recept: 3482 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 15%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (45 min )
- Köttet skall vara utan fett, hinnor, senor och finmalt (tre gånger genom fina skivan).
- Riv bröd utan kanter i smulor (brödet bör inte vara dagsfärskt). Lägg i skål och tillsätt grädde. Låt dra i fem minuter eller mer. Rör om och finfördela. Maler man själv köttet tas detta med i kvarnen.
- Skala och koka potatis.
- Blanda färs med gräddbrödet, salt och peppar. Bearbeta smeten väl. Forma med blöt sked eller med händerna ovala bullar.
- Hetta upp smör i platå/traktörpanna (panna med hög kant och lock) och bryn biffarna gyllenbruna runt om.
- Ta ur biffarna. Tillsätt grädde i pannan. Låt koka en stund. Vispa ner en kall klick smör.
- Sila såsen och rengör pannan. Häll tillbaka såsen och lägg i biffarna.
- Lägg på pannlocket och låt småkoka i 20 minuter.
Kockens kommentar
Kalvjärpe är en rätt som förekommer i vår tidigaste kokbokslitteratur. Från början var det omalet fint kalvkött från innanlåret eller kotlettraden, som formades till storlek och utseende som järpbröst. Dessa späckades, bryntes och bräserades i grädde på samma sätt som man då gjorde med järpar.