
Persiljejärpar med svampsås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 137

Kcal / portion: 801

GBR (GI) / port: 7
Recept: 3205 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 6%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om järpar > Äts ej
Om köttfärsrätter > Äts ej
Om vita såser > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (40 min + 1 tim )
- Saknas färdigkokt potatis till järparna, så skala och koka sådan och låt kallna. Beräkna extra tillagningstid med 1 timme. I stället för potatis kan man använda ströbröd eller havregryn som får svälla i vatten eller mjölk.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Skala, finhacka lök. Hacka persilja. Vispa ägg i en bunke med en gaffel. Tillsätt vatten och mosa ner kall potatis. Rör ner färs, lök och persilja. Smaksätt med peppar och salt. Rör till jämn smet.
- Skala och koka tillbehörspotatis.
- Smörj en ugnssäker form med matfett. Forma bullar med fuktade händer. Bryn bullarna hastigt i lite matfett i en panna på hög värme. Lägg sedan över i form. Sätt in lågt i ugn i cirka 20 minuter.
- Sås: Rensa svamp. Skala, hacka lök. Bryn lök och svamp i panna. Rör om. Tag av från plattan. Vispa ner lite mjöl. Tillsätt mjölk och grädde. Rör om. Koka upp under omröring. Smaka av med salt, peppar och soja.
Kockens kommentar
Val av svamp avgör smaken på såsen. Vi valde en burk med blandsvamp, vilket ger viss viltkaraktär. I stället för kalvfärs går det även bra med nötfärs, viltfärs eller blandfärs.