Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 291
Kcal / portion: 177
GBR (GI) / port: 15
Recept: 1413 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 7%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så bakas ojäst bröd > Äts ej
Om ojäst bröd, flatbröd > Äts ej
Om tacos, tortillas > Äts ej
...
Skapat av
Kockskolan
Tillagning
Se film, klicka på "Hilah Cooking" under bilden. Receptet är utförligt beskrivet, vilket kan förefalla jobbigt, men egentligen är det lätt att laga tortillas.- Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
- Vätska: Vanligtvis används vatten, ibland mjölk. Vatten ger frasig skorpa, mjölk ger fylligare bröd med mjukare skorpa. Vätskan bör vara ljummen. I filmen används mjölk.
- Matfett: Vanligtvis används matolja, ibland rumsvarmt eller smält smör.
- Deg: Tillsätt matolja och vatten i bunken. Blanda om väl. Degen skall släppa från kanterna men inte vara styv. Tillsätt mer vatten om den är för hård och mjöl om den är för lös.
- Knåda degen på mjölat bakbord några minuter tills smidig. Tryck ut med handflatan, vik ihop och tryck till igen 5-6 gånger. Knåda i maskin cirka 5 minuter. Degen skall vara mjuk utan att kladda.
- Vila: Låt degen vila övertäckt i kylskåp i 30 minter upp till 24 timmar.
- Forma: Dela degen i jämnstora bitar (50-80g/st). Rulla till bollar stora som golfbollar eller lite större. De får gärna vila ytterligare 10 minuter under duk men det är inte nödvändigt.
- Kavla ut bullarna till platta runda plättar ett par millimeter tjocka. De skall få plats i en stekpanna. Kavla med lätt hand, tar man i för mycket fastnar degen i bordet. Kavla, vrid, kavla, vänd, kavla till fin form.
- Stek: Hetta upp en stekpanna på medelhög till hög värme. Stek plättarna i torr värme tills degen puffar upp inom en minut eller så. Vänd och stek i ytterligare cirka halvminuten. Stick hål på stora bubblor. Steker man för länge blir de hårda och brända. De skall vara mjuka när stekt med några bruna fläckar.
- Förvara bröden inpackad i lätt fuktad handduk.
Kockens kommentar
Vetetortilla är lite lenare, brödigare och mjukare än majstortilla och används framför allt då det behövs större bröd, som till enchiladas och burritos.Glutenfria tortillas 6 st: 4 äggvitor, 3 dl majsmjöl, 1 dl majsstärkelse, 3-4 dl vatten, 1,5 tsk salt och matfett till stekning. Vispa äggvita med övriga ingredienser. Låt vila 20 minuter. Stek cirka en ½ deciliter åt gången i panna med matfett.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Vattenhalten i färdig tortilla brukar vara runt 35%. Reduktionen påverkar portionsvikt och näringsvärdena väsentligt (vikt%). Per tortilla har cirka 1,6 centiliter vatten dunstat bort i värmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.