Fläskfilé med svartrot och äpple
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 129
Kcal / portion: 509
GBR (GI) / port: 5
Recept: 2036 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 4%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Balsamvinäger röd } 2.0 msk 2%
Kalvbuljong avfettad 2.0 dl 1%
Salt 0%
...
Skapat av
Magnus, Kockskolan
Tillagning (1 tim 15 min )
- Sätt ugnen på 125°C.
- Svartrot: Skala och skär svartrot i 5 centimeters bitar (se kommentar) och lägg direkt i kastrull med vatten. Koka upp och låt sjuda i cirka 20 minuter tills de är färdiga, lätt mjuka. Tag upp. Lägg i kallt vatten.
- Filé: Putsa köttet fritt från hinnor. Bryn filén lätt i panna med smör. Stick in en stektermometer och lägg över i ugnsfast form. Sätt i ugn 45-60 min till kärntemperatur 63-70°C.
- Sås: Skala och finhacka lök och morot. Hetta upp en kastrull. Häll i socker. Karamellisera sockret. Vänd i löken och moroten. Låt dem karamelliseras lite. Slå på balsamvinäger, koka ihop till hälften.
- Slå på kalvbuljong. Koka ihop till drygt hälften.
- Sila såsen. Smaka av med lite salt. Om den känns tunn kan den redas av med lite maizena.
- Äpple: Skär i klyftor, kärna ur. Hetta upp en panna med smör. Stek äpplena och svartroten tills de får färg.
- Skär upp köttet och servera.
Kockens kommentar
Köttet kan skivas och pannstekas i stället för i ugn. Läs mer > Så lagas fläskfilé. Svartrötter skalas med potatisskalare eller osthyvel. När man skalar dem fastnar en klibbig smet på händerna som är svår att bli av med. Använd plasthandskar för att undvika detta. Skalade svartrötter mörknar snabbt i luft, så lägg dem direkt i vatten när skalad. Läs mer, klicka på ingrediensen.Fläsk, korv
- Skinkstek, julskinka
- Fläskstek, karréstek
- Kokt, bräserad fläskfilé
- Pannstekt, wokad fläskfilé
- Fläskfile i ugn
- Fläskkotlett, karrékotlett
- Kassler
- Revbensspjäll i ugn eller kokta
- Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk
- Fläsklägg
- Stekt fläskkött
- Grillat skivat fläskkött, korv
- Grillat fläskkött i bit
- Rökt fläskkött
- Kokt korv, korvgryta
- Pannstekt korv
- Ugnstekt korv
- Hemmagjord stoppad korv