Apelsinkola med mjöl och nötter
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 50

Så kokas knäck, kola >

 

 

Kulprov >

 

 

Sockertermometer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Apelsinkola med mjöl och nötter

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 487

Kcal / portion: 74

GBR (GI) / port: 1

Recept: 3689 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 32%

Kolhydrater: 44%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 15 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så kokas knäck, kola > Äts ej

Kulprov > Äts ej

Sockertermometer > Äts ej

...

Skapat av
Kungsörnen

Tillagning (30 min )

  1. Riv apelsinskal. Smält smör i en tjockbottnad vid kastrull eller stekpanna. Blanda i alla ingredienser utom nötterna.
  2. Låt allt koka upp under omrörning. Låt småbubbla under ständig omrörning cirka 10 minuter.
  3. Rör i hela nötter. Häll upp kolasmeten på en plåt täckt med smör- eller bakplåtspapper.
  4. Skär kolan i bitar när den kallnat. Slå eventuellt in den i smörpapper eller plastfolie. Förvara kolan svalt i en burk med lock.

Kockens kommentar

Apelsinkola är grädd- eller smörkola som smaksatts med apelsin. Mjöl i smeten ger en mjukare kola. Läs mer > Om knäck och kola.

Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Konsistensen varierar med koktid, det vill säga smetens koktemperatur enligt nedan.


 Fudge, kola, knäck

Normtal

 Kulprov *)
 Fudge

115°C

 Lös, ej formbar

 Mjuk-seg kola

120°C

 Mjuk-seg kula

 Fast-seg kola

125°C

 Fast-seg kula

 Hård kola

140°C

 Hård-seg kula

 Knäck

150°C

 Stelnar direkt

 Hård nougat

170°C

 Brun sockerlag

 Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.


För att mäta temperaturen behövs en socker­termometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).

Alternativ

Gräddkola grundrecept

Smörkola

Apelsinkola med mjöl och nötter

Chokladkola

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem