
Konserverad skogssvamp, trattkantareller
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 32

Kcal / portion: 100

GBR (GI) / port: 2
Recept: 100 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 0%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Om värmekonservering > Äts ej
Så förvaras svamp > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning
Se film, klicka på Gistad under bilden. Filmen är väl omständlig, men tydligt illustrativ.
- Förbered: Var noga med renlighet, rena händer, redskap, burkar och skärbräda. Burkar skall vara med lock och gummiring - väl rengjorda, helst steriliserade i kokande vatten (läs mer > Om värmekonservering). Rensa svampen noga. Skölj väl och låt rinna av. Koka upp saltlag och låt svalna.
- Förkoka svampen: Lägg den blöta svampen i en kastrull. Tillsätt 1 tsk salt och 1 tsk socker per liter blöt svamp. Låt koka kort tid i sitt eget spad tills de faller ihop. Torr svamp som champinjoner delas, läggs i burk och täcks med saltlag.
- Fyll svamp och kokspad i konservburkar med lock. Fyll på med saltlag så att det täcker. Fyll upp till 2 cm från kant, det behövs lite luft kvar för att skapa vacuum. Förslut locket ordentligt.
- Koka: Lägg en vikt handduk i botten på en stor kastrull (så hoppar inte burkarna under kokning). Ställ in burkarna, fyll på vatten så att det väl täcker. Koka upp långsamt och låt småkoka i 1Ŋ timme.
- Ta ur burkarna och låt kallna i kallt vatten. Testa därefter om locket sitter fast (läs mer > Om värmekonservering). Svampen kan ätas kall eller stekas som tillbehör, ingå i grytor eller på annat sätt som annan svamp.
- Förvaring: Rätt tillagat har svampen mycket lång hållbarhet, ett år eller mer. Förvara på sval mörk plats i skafferi eller källare. Behöver inte kyla.