
Wienerbrød, danska wienerbröd, wienerlängd
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 441

Kcal / portion: 350

GBR (GI) / port: 4
Recept: 6296 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 30%
Kolhydrater: 38%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om smördegar > Äts ej
Om smördegsbakelser > Äts ej
Om laminerade degar > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim + 2 tim )
Se film, klicka på "Kvalimad" under bilden ovan.
- Wienerbrödsdeg: Tillred 1 sats deg enligt recept > Klassisk wienerbrödsdeg. Där finns också film som visar tillredningen.
Danska wienerbröd (3 längder, 1 plåt = 18 bröd):
- Marcipanremonce: Blanda alla ingredienser till en jämn, geggig smet. Ställ in i kylskåp. Det finns olika slags remonce att välja på, se recept via länk nedan.
- Längd: Ta ut degen och kavla ut den 40 cm lång och 40 cm bred för tre längder. Dela i längder med vass kniv eller degsporre. Lägg ut en sträng remonce längsmed i mitten. Vik över kortsidornas kanter och tryck till så att degen fastnar. Vik den ena långsidan över remoncen och sedan den andra däröver. Tryck till med handflatan i mittsträngen så att degen fäster i varandra. Lägg över på ugnsplåt med bakplåtspapper. Låt degen jäsa i en ½ till 1 timme i kylskåp eller på sval plats.
- Förvärm ugnen till 180-185°C.
- Garnering: Vispa upp ägg med mjölk och pensla detta över längden. Strö över socker och hackade nötter.
- Baka i ugn i 25-30 minuter.
- Glasyr: Ta ut och låt svalna i minst en ½-timme. Blanda florsocker med några droppar vatten till trögflytande smet. Ringla detta över längden.
Kockens kommentar
Det vi kallar wienerbröd i Sverige benämns i Danmark och andra länder Spandauer. Läs mer > Om smördegsbakelser. "Svenska wienerbröd" är fluffigare än de danska och bakas traditionellt på lite annorlunda sätt med dubbel mängd jäst. Se dito recept.Wienerbrød (danska wienerbröd, sv. = wienerlängd) är ett rektangulärt finbröd/längd bakad på wienerbrödsdeg som innehåller jäst till skillnad från vanlig smördeg (läs mer > Om smördegar).