Velouté Dubarry, crème Dubarry, fransk klassisk blomkålssoppa
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

På sällskapsdamers vis >

 

 

Escoffiers kokbok >

 

 

Om Aguste Escoffier >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Velouté Dubarry, crème Dubarry, fransk klassisk blomkålssoppa

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 124

Kcal / portion: 615

GBR (GI) / port: 16

Recept: 2461 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 5%

Kolhydrater: 16%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 496 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

På sällskapsdamers vis > Äts ej

Escoffiers kokbok > Äts ej

Om Aguste Escoffier > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (45 min )

  1. Ansa blomkålen, skär loss och dela i små blombuketter (läs mer, klicka på ingrediensen). Ansa purjolök och skär i tunna skivor.
  2. Fräs purjon i smör på svag värme i 4 minuter.
  3. Roux (bottenredning): Vispa ner mjöl i kastrullen. Låt binda samman under vispning i 3 minuter för att bli av med mjölsmaken. 
  4. Soppa: Tillsätt buljong eller vatten och buljong­tärning. Låt småkoka i 5 minuter. Tillsätt blomkåls­buketterna och låt koka i ytterligare 15 minuter. Mixa eller sila soppan om finare konsistens önskas.
  5. Tillsätt grädden och låt småkoka någon eller några minuter.
  6. Garnera med tunna purjolöksskivor eller med något kryddgrönt till exempel finhackad gräslök. Färsk körvel är klassisk garnering. Den franska liljan i soppan på bilden består av spiskummin.

Kockens kommentar

Velouté innebär att soppan innehåller ljus buljong och crème att den innehåller vispgrädde. Det finns olika varianter. Vad som är original är osäkert, men Escoffier (se dito) torde vara nära sanningen. I hans kokbok (nr 219) ingår blomkål, potatis, mjölk och smör, men han säger samtidigt att soppan kan tillredas på gräddpuré. Numera ingår dock sällan potatis och oftast grädde.

Dubarry: Soppan är döpt efter Jeanne du Barry född 1743 och som var älskarinna, förlåt sällskapsdam till kung Ludvig den XV i Frankrike åren 1769-1774. Hon var av enkel börd och hette ursprungligen Marie-Jeanne Bécu. 20 år gammal blev hon officiell älskarinna till greve du Barru efter överenskommelse med föräldrarna, varefter hon och modern flyttade in hos honom. Du Barry var en fattig gift adelsman som livnärde sig på spel och som sutenör (hallik) med ambitionen att placera en av sina prostituerade som monarkens mätress vilket han också lyckades med. Madam du Barru avrättades på Place de la Concord 1793. Läs mer på internet och > På sällskapsdamers vis.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem