
Bräserad hel kalvlägg
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 100

Kcal / portion: 590

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2361 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 2%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så lagas kalvlägg > Äts ej
Om grytor > Äts ej
Om bräsering > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (2 tim 30 min )
- Bryn: Ta fram en gryta/stekkastrull med lock, stor nog att rymma kalvläggen. Salta, peppra. Hetta upp olivolja tills den börjar ryka och bryn sedan läggen runt om i cirka 20 minuter. Ta ut läggen och lägg att vila vid sidan om.
- Gryta: Skala och hacka lök, morot, selleri och mejram. Lägg i grytan, när läggen tagits ur, och stek det mjukt i cirka 5 minuter.
- Tillsätt vin, krossade tomater och ansjovis. Låt koka upp och lägg tillbaka läggen. Fyll på med vatten upp till 1/3-del av köttet, max till hälften. Lägg på lock och låt sjuda på svag värme i cirka 2 timmar. Kontrollera att det inte kokar torrt och vänd samtidigt köttet i grytan. Köttet är klart när det lätt lossar från benet.
- Under tiden: Skala och koka potatis. Blada av och hacka persilja. Riv citronskal (endast det gula).
- Servera: Ta ut läggen och lägg upp. Häll över kokspad. Garnera med citronskal och persilja.
Kockens kommentar
Köp helst baklägg. Framläggen har mindre kött och mer senor. På bilden visas framlägg. Oxlägg kan användas men tar längre tid att tillaga. Räkna med en extra timme.