Körsbärspaj
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 12

Kockskolan:

 

Om körsbär >

 

 

Om pajer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Körsbärspaj

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 330

Kcal / portion: 446

GBR (GI) / port: 11

Recept: 5356 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 13%

Kolhydrater: 51%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 135 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Om körsbär > Äts ej

Om pajer > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (2 tim )

  1. Skölj av bären och kärna ur till exempel med hjälp av ett gem. Läs mer > Om körsbär.
  2. Sylt: Lägg bären i en kastrull. Tillsätt syltsocker, vaniljsocker och limeskal. Låt småkoka på medelhög värme i 5-8 minuter. Låt svalna helt.
  3. Pajdeg:: Blanda vetemjöl, socker och vaniljsocker i en skål eller matberedare. Tillsätt tärnat kallt smör. Knåda samman till en deg med fingrarna eller i maskin. Tillsätt äggulor och knåda till en slät deg. 
  4. Platta till 2/3-delar av degen och slå in i plastfolie och låt vila i kylen i 30 minuter. Gör detsamma med resterande tredjedel. 
  5. Förvärm ugnen till 175°C på över- och undervärme.  
  6. Kavla ut den stora degen till 0,5 centimeter tjock och klä pajformen med degen. Nagga bottnen med en gaffel. Fyll pajformen med körsbärssylten.
  7. Kavla ut den lilla degen tills den är 0,5 cm tjock och lägg den över pajen. Tryck till längs med kanten så de olika degkanterna sammanfogas. Skapa runda lufthål i pajen till exempel med en tyll och plocka bort "deghålen".
  8. Pensla pajen med ägg uppvispat med en gaffel. 
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter. 
  10. Servera tårtan med glass eller vispad grädde.

Kockens kommentar

Körsbär är av två slag, dels sötkörsbär (bigarråer, hjärtkörsbär), dels surkörsbär (klarbär, moreller). Med de förstnämnda får man en mycket söt paj, medan surkörsbären ger söt-sur paj. Läs mer > Om körsbär.

Alternativ

Enkel körsbärspaj

Äkta vaniljsås

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem