Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 216

Kcal / portion: 234

GBR (GI) / port: 9
Recept: 1405 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 38%
Fibrer: 15%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (45 min )
- Ansa: Skölj nypon och använd en liten vass kniv och skär bort blomfästet. Dela nyponen på mitten och rensa bort kärnorna med en liten sked eller händerna. Se kommentar.
- Koka nypon och vatten under lock tills de blivit mosiga. Rör om då och då så att smeten inte bränns vid. Tillsätt mer vatten vid behov.
- Tillsätt citronjuice och syltsocker och låt småkoka i ytterligare 5 minuter så att sockret löses upp.
- Skumma och häll upp marmeladen i en varm och väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt. Läs mer > Så skummar man.
- Passar utmärkt till ostbrickan.
Kockens kommentar
Det tar lite tid att rensa nyponen men det är värt det i slutändan. Använd gärna plasthandskar för att fröna har små hudirriternade hår. Man kan hoppa över detta arbetsmoment och koka hela bär som då måste passeras när de är kokta. Man behöver inte heller skumma marmeladen, men marmeladen enligt Danzukkers recept får finare, slätare konsistens. Jämför recept Nyponmarmelad på engelskt vis.Nypon kallas frukten från vildrosor, trädgårdsrosor får inga nypon. Alla slags nypon är ätbara. Nyponbuskar växer gärna på soliga platser i skogsbryn, backar och hagar, eller på igenväxande ängsmark. Vanliga även i stadsområden. I Sverige, Norge, Island och Finland har alla rätt att plocka bär, men inte i Danmark. Läs mer > Allemansrätten. Läs mer om nypon, klicka på nypon i ingredienslistan.
Kunskapskokboken 2023-03