
Friterade bananchips
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 173

Kcal / portion: 1076

GBR (GI) / port: 86
Recept: 1076 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 42%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om bananer > Äts ej
Så friterar man > Äts ej
Färdiga bananchips Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "Kusina Espesyal" under bilden ovan.- Bananchips tillreds bäst av omogen frukt och vanligtvis av kokbanan men dessertbanan kan också användas. Omogen banan kan lätt skivas tunt. Smaken utvecklas i värmen.
- Förbered: Lös upp sockret i varmt vatten. Tillval: I Indien brukar man smaksätta med gurkmeja. Skala bananerna. Förvara skald banan i kallt vatten inför tillagning så att de inte mörknar. Skiva dem tunt på längden eller tvären.
- Hetta upp olja i stor stekpanna eller stekkastrull.
- Fritera bananskivorna i omgångar tills de fått gyllengul färg. Inte för många samtidigt och rör om så att de inte kletar samman med varandra. Ta ur med hålslev och låt kallna på plåt.
- Stek bananskalen en gång till i omgångar i olja på hög värme med några matskedar sockervatten tillsatt. Fortsätt steka tills chipsen fått lite brun färg och vattnet kokat bort. Låt rinna av och kallna på plåt. Torka gärna av överflödigt fett med hushållspapper.
- Förvara chipsen torrt i burk eller plastpåse.
Kockens kommentar
Vanligtvis friteras bananchips endast en gång, men dubbelpanerade blir krispigare. Det finns färdiga bananchips att köpa i butik, Läs mer Färdiga bananchips.Bananer: Det finns två typer av banan, så kallad kokbanan och dessertbanan. Den sistnämnda är de vanliga bananer som förekommer i butik och som ofta äts rå. Kokbananer förekommer lokalt i tropiska områden och tillagas i allmänhet på liknade sätt som potatis. Dessertbananer är mycket sötare än kokbananer som är mer stärkelserika. Används dessertbanan minskas mängden socker i receptet. Läs mer > Om bananer.