
Zwetschgenkuchen, Zwetschgen Datschi - klassisk tysk sviskontårta
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 176

Kcal / portion: 538

GBR (GI) / port: 12
Recept: 4846 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 7%
Kolhydrater: 26%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om finpajer > Äts ej
Så lagas efterrättspaj > Äts ej
Om katrinplommon > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (2 tim )
Se film, klicka på "Einfach Backen" under bilden ovan.- Smält smör, tillsätt mjölk och låt det bli fingervarmt. Lös upp jästen. Tillsätt socker.
- Deg: Sikta mjöl i en bunke. Tillsätt jästmjölken och en nypa salt. Blanda väl till en smidig deg. Täck skålen med en handduk och låt jäsa i en halvtimme.
- Låt smöret bli mjukt. Halvera och kärna ut plommon. Smöra en ugnsplåt eller lägg på bakplåtspapper. Blanda kanel med socker. Tillval: Gräddpulver i blandningen skyddar degen att bli blöt av fruktsaft.
- Förvärm ugnen till 175-180ºC.
- Tårta: Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen och kavla ut den ugnsplåtsstor. Lägg över på plåten. Strö över kanelblandningen. Tryck ner plommon tätt, får gärna stå upp lite grann.
- Grädda i ugn cirka 40 minuter.
- Ta ut och låt svalna. Skär upp i portionsbitar. Servera gärna med vispad grädde eller vaniljsås.
Kockens kommentar
Tårtan kan lagas med andra plommonsorter.Sviskon är ett klassiskt extra sött plommon (läs mer, klicka på ingrediensen). Används till katrinplommon (läs mer> Om katrinplommon).
Datschi (bayerska) = pajdegskaka toppad med frukt, särskilt plommon.