
Fudge brownie, amerikansk kladdkaka
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 472

Kcal / portion: 393

GBR (GI) / port: 5
Recept: 4721 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 28%
Kolhydrater: 49%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Värma i vattenbad > Äts ej
Så vänder man ner > Äts ej
Om kladdkaka, brownie > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "Camilla" under bilden. Filmreceptet är inte identiskt men snarlikt detta receptet.
- Sätt ugnen på 175°C. Grovhacka choklad. Klä en form med hög kant (20x20 cm). En ugnsplåt med hög kant = dubbel sats, men blir då inte lika tjocka. Fetta in formen så fastnar papperet.
- Smet: Smält smör med choklad långsamt under omrörning på medellåg värme (~40°C i kastrullen, läs mer > Så smälts choklad) eller över vattenbad (läs mer > Koka i vattenbad). Ta av från värmen när smält och låt svalna något.
- Häll socker i en bunke och vispa ner ett ägg i taget till en fluffig kräm.
- Tillsätt chokladsmöret och rör om.
- Vänd ner: Tillsätt (sikta helst) ner mjöl, kakao och vaniljsocker. Vänd ner detta i smeten med gummiskrapa tills allt blandats samman (läs mer > Så vänder man ner). Häll smeten i formen.
- Grädda 30-35 minuter i förvärmd ugn.
- Ta ut ock låt svalna. Doppa en vass kniv i hett vatten och skär i rutor. Alternativt ställ formen i kylskåp en halvtimme för att stelna. Ta ut och skär upp i bitar.
- Förvara i kylskåp. Går också bra att frysas i 3-6 månader.
Kockens kommentar
Brownies är den amerikanska varianten av kladdkaka. Det finns "fudgy" brownies som är vanligast och "cakey" som mer liknar vanlig chokladsockerkaka. Läs mer > Om kladdkaka, brownie.Ingredienser: Egentligen är det inte så noga med ingrediensmängder och tillredningen av smeten. Det finns många varianter. Smeten kan vara flytande som i detta recept, eller fast. Inblandning av hacka nötter är vanligt och i amerikanska recept förekommer inblandning av färskost. Genom att vispa ägg och socker poröst reser sig degen något när den bakas. Ibland tillsätts bakpulver av detta skäl. Läs mer > Om sockerkaka. Där finns också fler filmer.
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk