
Blinier/blinis/boveteplättar - grundrecept
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 171

Kcal / portion: 167

GBR (GI) / port: 2
Recept: 667 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 5%
Kolhydrater: 24%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim 30 min )
- Smet: Skilj på äggula och äggvita.
- Värm mjölk till ca 37°C (fingervarmt). Smula och rör ut jästen i mjölken.
- Tillsätt mjöl, gräddfil, salt och äggula. Vispa till jämn smet. Täck med duk. Låt jäsa 30- 60 minuter i rumstemperatur.
- Vispa äggvitan till hårt skum. Vänd ner äggvitan i smeten.
- Grädda halvstora (12 cm) runda plättar, eller små i plättlagg på medelvärme. Vänd plättarna när de jäst upp och stelnat. Grädda ett par minuter på andra sidan.
- Vispa om i smeten (mjölet sjunker) och grädda nästa pannkaka utan extra smör i pannan.
Kockens kommentar
Gräddfil kan ersättas med mjölk, grädde, filmjölk eller öl. Ibland ingår vatten i recept. Andelen bovete varierar också mellan olika recept, men vanligast är lika mycket bovete som vetemjöl. Ursprungligen lagades blinier enbart på bovete. Blinis är klassisk husmanskost i Ryssland, Ukraina, Baltikum med flera östeuropeiska länder. I förkristlig tid var blini hos slaverna symbol för solen och serverades i slutet av vintern för att hedra solens återkomst. Bruket antogs av den ortodoxa kyrkan och tillämpas än idag.