
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Mellangrädde
(mellangrädde (fett 27-30%), Kelda matlagningsgrädde (fett 27%), Milda Visp (fett 24%))
Sterilized Cream (fat 23%), Single cream (fat 18%, not sterilized), USA: Light cream (fat 18-30%)
Crème entière semi-épaisse (graisse 12-30%), Crème fraiche légère liquide (12-21%)
mezza panna (grassi ~25%)
Halbrahm (Fett ~25%)
media crema (grasa ~12%)
Grupper inom
Grädde:
Mellangrädde är en svensk uppfinning. I andra länder finns liknande varianter vanligen kallade "halvgrädde". Det är en vispbar grädde med lägre fetthalt än vispgrädde. Mellangrädde högpastöriseras vilket ger god hållbarhet. Läs mer > Om grädde. Se recept, se "recept till höger om bilden ovan.
- Fetthalt: 27-30%. Vispbar. Grädden måste vara kall vid vispning.
- Smak: Fyllig, lätt söt smak.
- Alternativ vara: Vispgrädde, vegetabiliska vispbara produkter (läs mer > Vegetabiliska gräddprodukter).
- Försäljning: Förekommer med 27% fetthalt.
- Förvaras kallt vid högst +8°C. Går att frysa.
- Hållbarhet: 10 veckor. Öppnad 4-5 dagar.
Vegetabilisk "mellangrädde" är ett alternativ, till exempel Milda Visp med fetthalt 24%.
SÅ ANVÄNDS MELLANGRÄDDE
Mellangrädde används som ersättning för vispgrädde när ett kalorisnålare alternativ önskas. Fungerar i all slags matlagning som i såser, gratänger, grytor, soppor och desserter, eller naturell till frukt och bär, samt vispad till tårtor och andra bakverk. Grädden skall vara riktigt kall när den vispas för att få ett bra resultat.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09