
Afrikanskt ris
(afrikanskt ris)
Latin: Oryza glaberrima
African rice
riz africain, riz de Casamance
riso africano
afrikanischer Reis
arroz africano
Historia: Vilda rissorter var vanligt i Sahara för mycket länges sedan när området var blötare. När klimatet blev torrare drog sig det vilda riset tillbaka och det som blev kvar blev allt mer domesticerat (odlat) tack vare människors bevattning. Ris odlades för 3000 år sedan i övre delen av Niger i det som numera är landet Mali varifrån odlingen sedan förflyttats ner till Västafrika. Runt år1600 seglade portugiser till Västafrika och kunde rapportera att "landet var täckt med många bommullsträd och fält planterade med ris" i ett vallsystem som en damm. Med slavhandeln medföljde riskorn och kunskap om odling till Amerika och slavar med kunskap i ämnet betingade ett högre pris. Odling av afrikanskt ris finns fortfarande kvar, men har till väsentlig del ersatts med det asiatiska riset såväl i Amerika som i Afrika.
SÅ ANVÄNDS AFRIKANSKT RIS
Afrikanskt ris används på liknande sätt som det asiatiska. Det har en tydlig nötig smak. Riset är heligt för anhängare av den afrikanska religionen Awasena.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-06