Latin: Taraxacum
dandelions
dandelions, dent de lion, pissenlit
denti di leone
Löwenzahn
dientes de león
Grupper inom
Minisallat:
Kärt barn har många namn: Det svenska namnet maskros kommer av att det ofta sitter tripsar (långsmala insekter) i blomman. Tidigare svenska namn är Lejontand, Smörblomster (Österbotten, Finland), Skallnacke (Östergötland), Munkhuvud (Dalsland), Kopiss (Västergötland) och Äggblomster. I andra europeiska länder heter växten vanligen "lejontand" med anledning av de flikiga bladen.
- Smak: Lätt besk smak, späda blad är har mildare smak än grövre. Roten har stark besk smak.
- Alternativ vara: Annan bladsallat, gärna med liten beska, till exempel frisésallat.
- Försäljning/säsong: Självplock på sommaren. En god anledning för villaägare att plocka bort dem ur gräsmattan. Vi andra får plocka i naturen, men undvik dem vid vägkanter på grund av föroreningar.
- Förvaras i kylskåp i +1 till +8ºC, helst i öppen plastpåse. Hållbar i upp till 1 vecka. Känslig för uttorkning.
Hälsa/näring: Roten innehåller cirka 23% kolhydrater. Bladen har hög halt av vitamin C. Maskros betraktas som en av de 14 viktigaste vilda växterna i en överlevnadssituation.
SÅ ANVÄNDS MASKROS
Maskros kan användas till sallad, både bladen och blomkorgarna är ätbara (se recept > Maskrossallad med bacon). Maskrossallat är klassiskt tillbehör till den franska osten Crottin de Chavignol (se dito). Roten bör skalas och urlakas innan kokning i 15 minuter för att få bort den beska smaken. Av blomman kan man göra maskrosvin. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.