
Fotograf/bild: Svenska Lantägg *
Äggprodukter
(1. äggpulver 2. äggulepulver 3. marängpulver, äggvitepulver)
1. äggpulver 2. äggulepulver 3. marängpulver, äggvitepulver
1. poudre d´oeuf 2. poudre de jaune d´oeuf 3. poudre de meringue, poudre de blanc d´oeuf
1. uovo in polvere 2. tuorlo d´uovo in polvere 3. meringa in polvere, albume d´uovo in polvere
1. Eipulver 2. Eigelbpulver 3. Baiserpulver, Eiweißpulver
1. huevo en polvo 2. yema de huevo en polvo 3. merengue en polvo, clara de huevo en polvo
Äggprodukter finns i flytande och fast form, främst avsedda för storhushåll, bagerier och liknande. Finns ej i butik.
- Kokta skalade ägg säljs hinkvis färdiga att använda.
- Flytande ägg som gula, vita eller helägg säljs förpackade i kartong, vilket är rationellt för storhushållen eftersom äggen redan är knäckta. Pastörisering ger hög livsmedelssäkerhet och hållbarhet. Säljs även som KRAV-godkända alternativ.
- Torrprodukter förekommer som äggpulver (gula och vita), äggulepulver och äggvitepulver även kallat marängpulver. Torkning ger lång hållbarhet. De används på motsvarande sätt som färskvaran. Särskilt äggvitepulver används flitigt av bageri-, konditori- och konfektyrnäringarna. Pulvret innehåller stabiliserings- och antiklumpmedel. Används bland annat till maräng och kristyr med tillsats av florsocker och vatten. Vanligt förekommande i USA och andra engelskspråkiga länder.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04