Latin: Pisum sativum-salladsärtgruppen
snap pea, sugar snap pea, sugar snaps
pois snap, pois mangetout
picelli snap, mangiatutto
Schnapperbsen
guisante snap
Grupper inom
Ärter:
Salladsärt (brytsockerärt) är en korsning mellan en sockerärt och en spritärt, en tjockare variant av sockerärt (läs mer > Sockerärter). Kallas ibland felaktigt för sockerböna för att den liknar gröna brytbönor. Säljs i butik ofta under sitt engelska namn sugar snap. Franskans mangetout (äta allt) gäller för både snap pea och sockerärter. Läs mer > Sockerärter.
Historia: Dagens snap pea (salladsärt) är en korsning mellan sockerärt och en spritärt som upptäcktes 1952. Forskare vid Twin Falls i Idaho, USA kultiverade bönan och den moderna brytsockerärten lanserades 1979 benämnd Sugar snap. Numera finns flera sortvarianter.
SNAP PEA, SALLADSÄRT
Snap pea (suger snap pea) kallas "snap" för att när ärtan bryts itu så avges ett litet knäppljud. Liksom "snow pea" (sockerärt) äts både balja och frön (ärtorna). Baljorna är cirka 8 centimeter långa, trinda och köttiga. De förenar föräldratypernas bästa egenskaper, nämligen spritärtens smak och sockerärtens sprödhet. Se film, klicka på "TR Rehab" under bilden ovan.
- Vikt: 4-5 gram per styck.
- Smak: Smaken är lätt sötaktig som sockerärt.
- Alternativ vara: Sockerärter, brytbönor.
- Försäljning/säsong: Året om. Svenskodlat augusti-september.
- Förvaras kallt, +2 till +4°C, gärna i plastpåse. Hållbar cirka 1 vecka. Går bra att frysa.
SÅ ANVÄNDS SALLADSÄRT
Salladsärt äts rå eller förvälld i sallader, alternativt snabbt stekt eller lätt kokt som tillbehör till mat.
Koktid: Färska 2-8 minuter. Stektid: Någon eller några minuter.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06