table butter, butter spread, spredable butter
beurre de table, beurre tendre, beurre à tartinable
burro spalmabile
Tafelbutter, streichfähige Butter
mantequilla facil de untar
Bordssmör skall vara lätt bredbart direkt från kylskåpet och förpackad i lämplig bordsförpackning. Formellt får produkten inte kallas "smör" för att den innehåller vegetabiliskt fett, utan skall benämnas "matfettsblandning", som enligt EU-reglerna får innehålla 10-80% mjölkfetthalt. När man blandar ett fett med annat fett blir fettet mjukare. Ju mer av annat fett desto instabilare (mjukare). Fenomenet kallas "eutektitum" (öäs mer > Eutektitum).
- Ingredienser: Smör, vegetabiliskt fett vanligen rapsolja, vatten, salt 1-2%, vitamin A och D.
- Smak: Liknande smör. Lägre fetthalt = tunnare smak.
- Smältpunkt: Bordssmör är inte lika hårt som vanligt smör tack vare inblandning av matolja som har låg smältpunkt. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
- Alternativ vara: Bordsmargarin.
- Försäljning: Förekommer med varierande fetthalter 39-82% mjölkfett. 300-600 grams förpackningar. Även ekologiskt finns att köpa.
- Förvaras kallt vid högst +8°C. Hållbar i 2 månader eller mer. Går att frysa.
Svenska mejeriers "bordssmör"
- Bregott® (43-75% fett). ? % mjölkfett. Även ekologiskt.
- Lätt & Lagom® 10-25% mjölkfett (40% fett).
SÅ ANVÄNDS BORDSSMÖR
Bordssmör används till att bres på smörgåsar. Ej avsett till matlagning.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-03