
Sojabönolja
(sojaolja, sojabönsolja)
Latin: Oleum sojae
soybean oil
huile de soja
olio di semi di soia
Sojaöl
aceite de soja
Grupper inom
Matolja:
Sojabönolja (vanligen kallad sojaolja) är en vegetabilisk olja pressad eller extraherad och raffinerad ur sojabönor som innehåller uppemot 20% fett. Det är en ljusgul till brungul klar olja, nästan luktlös och med mild smak.
- Vikt: 1 dl = 85 gram. 100 gram = 1,2 dl.
- Fetthalt: 100% vegetabiliskt fett.
- Smält-/fryspunkt -16°C. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
- Sotpunkt: Kallpressad ~160°C. Raffinerad har hög värmetålighet, sotpunkt ~232°C. Läs mer > Sotpunkt.
- Smak: Kallpressad har nötig smak. Raffinerad har neutral smak.
- Alternativ vara: Annan neutral matolja som majs- eller rapsolja.
- Försäljning: Sällsynt förekommande i Sverige, kan finnas i asiatiska butiker.
- Jämförpris: -
- Förvaras svalt och mörkt. Lång hållbarhet, många månader.
Historia: Sojaolja är känd sedan urminnes tid och omtalas i kinesiska skrifter 2000 år f.Kr.
Hälsa/näring: Sojabönolja, liksom många andra matoljor, är rik på enkel- och fleromättade fetter som anses nyttig. Mättat fett ~15%. Innehåller ingen kolesterol.
Produktion: Sojaolja är näst palmolja världens mest producerade olja. Världsproduktion av sojabönolja 2014 var 46 miljoner ton, varav Sydamerika 35%, Asien 33%, Nordamerika 22%, Europa 7%. De största producentländerna är Kina med en världsandel på 26%, följt av USA 21%, Brasilien 16%, Argentina 15% och Indien 3%. Övriga världen 19%. Källa: FAOSTAT
SÅ ANVÄNDS SOJAOLJA
Sojaolja används som annan matolja. Raffinerad sojaolja är bra som frityrolja. Restprodukten vid pressning används till sojamjöl. Stor industriell användning till margarin, majonnäs, inläggningar i olja, tvål, kosmetika, till fernissa och färg.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04