Latin: Oleum zea mays
maize oil, corn oil
huile de maïs
olio di mais
Maisöl
aceite de maíz
Grupper inom
Matolja:
Majsolja är vegetabiliskt fett pressad ur majsgroddar, som innehåller 40-50 fett. I början av 1800-talet lärde man sig att utvinna stärkelse ur majs, varvid oljan erhölls som en biprodukt.
- Vikt: 1 dl = 85 gram. 100 gram = 1,2 dl.
- Fetthalt: 100% vegetabiliskt fett.
- Smält-/fryspunkt -11°C. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
- Sotpunkt: Kallpressad 160-180°C. Raffinerad är värmetåligare 220-232°C. Läs mer > Sotpunkt.
- Smak: Neutral mild smak.
- Alternativ vara: Annan neutral olja, till exempel rapsolja.
- Försäljning: Allmänt förekommande i butik.
- Jämförpris: Mycket lågt oljepris, 25-75 kr/liter.
- Förvaras svalt och mörkt. Lång hållbarhet, många månader.
Hälsa/näring: Majsolja, liksom många andra matoljor, är rik på enkel- och fleromättade fetter som anses nyttig. Mättat fett ~13%. Innehåller ingen kolesterol.
Produktion: Världsproduktion av majsolja 2014 var 3,2 miljoner ton, varav USA 57%, Kina 8% och Turkiet 6%. Övriga världen 29%. Källa: FAOSTAT
SÅ ANVÄNDS MAJSOLJA
Majsolja används som annan matolja. Raffinerad majsolja är bra frityrolja. Ingår i framställning av margarin, tvål, kosmetika och salvor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03