Latin: Oleum zea mays
                
                maize oil, corn oil
              
                
                huile de maïs
              
                
                olio di mais
              
                
                Maisöl
              
                
                aceite de maíz
              
                Grupper inom
                Matolja:
              
              
        
      
        
      
    
    
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
          
              
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
            Majsolja är vegetabiliskt fett pressad ur majsgroddar, som innehåller 40-50 fett. I början av 1800-talet lärde man sig att utvinna stärkelse ur majs, varvid oljan erhölls som en biprodukt.
- Vikt: 1 dl = 85 gram. 100 gram = 1,2 dl.
 - Fetthalt: 100% vegetabiliskt fett.
 - Smält-/fryspunkt -11°C. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
 - Sotpunkt: Kallpressad 160-180°C. Raffinerad är värmetåligare 220-232°C. Läs mer > Sotpunkt.
 - Smak: Neutral mild smak.
 - Alternativ vara: Annan neutral olja, till exempel rapsolja.
 - Försäljning: Allmänt förekommande i butik.
 - Jämförpris: Mycket lågt oljepris, 25-75 kr/liter.
 - Förvaras svalt och mörkt. Lång hållbarhet, många månader.
 
Hälsa/näring: Majsolja, liksom många andra matoljor, är rik på enkel- och fleromättade fetter som anses nyttig. Mättat fett ~13%. Innehåller ingen kolesterol.
Produktion: Världsproduktion av majsolja 2014 var 3,2 miljoner ton, varav USA 57%, Kina 8% och Turkiet 6%. Övriga världen 29%. Källa: FAOSTAT
SÅ ANVÄNDS MAJSOLJA
Majsolja används som annan matolja. Raffinerad majsolja är bra frityrolja. Ingår i framställning av margarin, tvål, kosmetika och salvor. 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03