Vaniljsocker

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Vanillin, vaniljsocker, vaniljpulver

(vanillinsocker, vaniljextrakt)

Fransk översättning sucre vanillé, sanchet sucre vanillé

Vanillin heter smakkomponenten i vaniljväxtens kapslar. Vanillin framställs även syntetiskt ur växtroljor (lignin), som biprodukt från trä- och pappersmasseindustrin. Syntetiskt vanillin är fysikaliskt identiskt med det naturliga vanillinet. Aromämnet framträder även på annat sätt, till exempel i rökt kött, kokta jordnötter och i åldrande ekfat. Vin lagrat på ekfat begåvas ofta med vaniljtoner från faten.

Vanillinsocker är finmalt socker och potatisstärkelse som smaksatts med syntetisk vanillin. Det är en kraftfull smakgivare. 1-4 msk passar i en sockerkaka.

  • Smak: Vanillinsocker har likartad smak som vanilj men är endimensionellt, saknar andra aromämnen som gör äkta vanilj nyansrikt. Överdosering av vanillinsocker kan ge besk smak. 
  • Alternativ vara: Äkta vanilj, vaniljsocker vaniljpulver.
  • Försäljning: Säljs som pulver i små burk.
  • Förvaras i rumstemperatur i försluten förpackning. Mycket lång hållbarhet.

Vaniljsocker är finmalt socker till exempel florsocker, smaksatt med vanillin och eller vaniljstång. Finns att köpa i handeln. Smakeffekten är låg jämfört med vanillin eller äkta vanilj.  Du kan göra ditt eget vaniljsocker genom att låta vaniljstångsrester ligga och dra i socker någon vecka. Kör eventuellt socker med stång i en mixer så ökar smaken. Vannelinsocker sammanblandas ofta med vaniljsocker i recept. I Frankrike säljs sachet Sucre vanillé, det vill säga små påsar med vaniljsocker motsvarande cirka 8 gram (1 msk).

Vaniljpulver består av malda vaniljstänger, ofta uppblandat med andra ingredienser. Äkta vaniljpulver är ett svart pulver som endast består av mald vaniljstång. Smakeffekten är lägre än vanillin men högre än vaniljsocker.

Vaniljextrakt är aromämnen urlakade ur vaniljstänger. Finns att köpa i handeln.


SÅ ANVÄNDS VANILLINSOCKER

Vanillinsocker är en betydligt billigare råvara än äkta vanilj och är en flitigt använd ersättare av detta skäl, inte minst inom industrin i efterrätter, glass, bakverk etc. Vanillinsocker används med fördel till småkakor för att äkta vanilj smakförsämras av långvarig upphettning. Till gräddiga efterrätter rekommenderas äkta vanilj. Läs mer > Vanilj.

Omvandling: 1 msk/15 ml = 8 g. 10 g = 19 ml.

Vanillinsocker används mycket i industriellt tillagade efterrätter, krämer, glass m.m. där vaniljsmak önskas. Läs mer > Vanillin & vaniljsocker.

Läs mer

Vanilj

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Vanillin, vaniljsocker, vaniljpulver

Det finns 151 recept med Vanillin, vaniljsocker, vaniljpulver