Silverlök

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Silverlök

(rundlök, Så tillagas silverlök)

Latin: Allium cepa

Engelsk översättning white onion

Tysk översättning Silberzwibel

 Silverlök (rundlök) är en kepalök nära släkt med den gula och röda. Skalet är silverglänsande och fruktköttet är vitt.

  • Vikt i butik: Silverlök säljs i en mindre variant cirka 70 gram och i en större cirka 150 gram.
  • Smak: Det är en saftig, krispig och mycket mild lök. Den lämpar sig inte att steka för att den blir för tam, föga aromatisk.
  • Alternativ: Salladslök, schalottenlök.
  • Försäljning/säsong: Säljs färsk året om i butik. Svenskodlad från juli till februari. Mars-maj från Holland.
  • Förvaras torrt och helst kallt i kylskåp +2 till +4°C och kan då lagras i flera månader.
    I rumstemperatur cirka 1 månad. Dvs kan sparas tills dess den börjat ruttna.


SÅ ANVÄNDS SILVERLÖK

Silverlök är tack vare sin milda smak utmärkt att konsumera rå t.ex. i sallader, men lämpar sig föga att steka.

Ansa: Ta bort det yttersta pappersartade, skalet genom att skära ett snitt i skalet och sedan dra bort ytterskalet. Läs mer > Så hackas och steks lök.

Läs mer

Schalottenlök

Salladslök

Så hackas och steks lök

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Silverlök

Det finns 8 recept med Silverlök