Schalottenlök

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Schalottenlök

(chalottenlök, asiatisk schalottenlök, Så tillagas schalottenlök)

Latin: Allium cepa ascalonicum

Engelsk översättning shallot

Fransk översättning échalotes

Italiensk översättning scalogne

Tysk översättning Schalottenzwiebel

Spansk översättning chalote

Schalottenlök är en kepalök nära släkt med gul och röd lök. Den anses av många som den finaste löken med karaktäristisk mild smak. Den skiljer sig från annan lök i det att den bildar knippen av sidolökar i samma hölje, men "singlar" har börjat dyka upp i butiker.

  • Vikt: Schalottenlök väger runt 30 gram per styck (bananschalottenlök cirka 70g).
  • Smak: Skarp smak, men mildare än både gul och röd lök. Aromen är fint vitlöksparfyrmerad. Arom, smak och sötma blir tydliga om löken steks.
  • Alternativ/säsong: Bananschalottenlök, silverlök, salladslök.
  • Försäljning: Säljs färsk året om i butik. Svenskodlad från juli till februari. Mars-maj från Holland.
  • Förvaras torrt och helst kallt i kylskåp +2 till +4°C och kan då lagras i flera månader.
    I rumstemperatur cirka 1 månad. Dvs kan sparas tills dess den börjat ruttna.

Bananschalottenlök är en långsmal större variant 8 -15 cm lång. Den ligger smakmässigt närmare den gula löken och anses inte lika fin som den mindre kusinen. Bananlöken har blivit populär i restaurangköken för att den är så mycket lättare att ansa/skala. Läs mer > Bananschalottenlök.

Asiatisk schalottenlök är pyttesmå svårskalde lökar med fin arom och smak. Löken är extra känslig för oxidation vilket ger besk och tråkig smak. Nyhackad skall den därför användas snarast.SÅ ANVÄNDS SCHALOTTENLÖK


Schalottenlök har i grunden samma användnings­område som annan lök, men passar bäst där mildare smak önskas. I restaurangkök används den främst till finstämnda, diskreta rätter, eftersom konsistensen är mjuk, bitarna små och smaken mild. Mjukfräst och sjuden i vinäger eller annan syra ger den fin smak åt milda såser, franska vinsåser och fina smörsåser som béarnaise. Den är god råhackad i en elegant sallad.


SÅ TILLAGAS SCHALOTTENLÖK

Ansa: Dela löken i dess smålökar. Ta bort det yttre pappersartade skalet genom att skära ett snitt i löken varefter skalet dras av. Schalottenlök är lättare att finhacka än t.ex. gul lök och är extra känslig för oxidation, varför den bör användas snarast efter att den hackats eller skivats. Läs mer > Så hackas och steks lök; > Melker Andersson hacka lök (länkar nederst).

Kokning: Schalottenlök kan med fördel kokas hel.

Koktid: Hel kokas mjuk på 3-6 minuter, bananschalottenlök 5-10 minuter.

Stekt lök: Skivad eller hackad schalottenlök fräses i matfett på samma sätt som annan lök. Läs mer > Så hackas och steks lök. Vissa finkockar anser att schalottenlök aldrig skall få färg när den steks för att den kan få bitter smak. Löken blir också bränd tack vare hög sockerhalt. 

Bräserad lök: Hel eller hackad schalottenlök bräseras t.ex. när den ingår i soppor eller grytor. Den kan få lätt fadd, jolmig smak när den ingår i grytor. Bättre då att använda små gula steklökar.

Läs mer

Bananschalottenlök

Salladslök

Silverlök

Så hackas och steks lök

You Tube: Melker Andersson hackar lök

JC 33 échalotes

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Schalottenlök

Det finns 199 recept med Schalottenlök