Castelfranco

Fotograf/bild: John Vena Inc.

Castelfranco

(ung rosé, castel franco)

Engelsk översättning castelfranco

Fransk översättning castelfranco

Italiensk översättning castelfranco

Tysk översättning castelfranco

Spansk översättning castelfranco

Castelfranco är en chicoriasallat, dvs har besk smak, från den italienska staden med samma namn där den odlats sedan 1700-talet. Det är, liksom Ekblad, en förädling från en vild sort (Lactuca serriola) som växer kring Medelhavet och i Mellanöstern. Det är en vackert krusig, gräddgul sallat överstänkt med vinröda fläckar och med gröna ytterblad.

  • Vikt i butik:
  • Smak: Smaken är sötbesk, påminnande om kål.
  • Alternativ vara: Frissésallat, sallatskål.
  • Försäljning/säsong: Till och från i handeln året om.
  • Förvaras i kylskåp 1-8ºC, helst i plastpåse. Hållbar cirka en vecka.

Odling: Castelfranco är lättodlad, tålig, mognar sent med god vinterhärdighet. Direktsås i maj-augusti för skörd september-november. Läs mer > Odla cikoriasallat.

Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl för att bli av med jord och microorganismer.

 
SÅ ANVÄNDS CASTELFRANCO

Castelfranco passar bäst tillsammans med andra salladssorter. Späda, färska blad ger salladsmixen en pikant smak. Även de beska rötterna kan användas. Den beska smaken försvinner om bladen kokas.

Läs mer

ODLA CIKORIASALLAT

CIKORIASALLAT

Bild Castelfranco

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj