Latin: Lactuca sativa var. crispa
lollo rosso, lollo bionda
lollo rosso, lollo bianca
lollo rosso, lollo bionda
Lollo rosso, Lollo Bionda
lollo rosso, lollo bianca
Lollo rosso (röd) och lollo bianco (vit) är en s.k. bladbatavia vilket är ett mellanting mellan plock- och huvudsallat. Lollo rosso har löst knutet huvud och krusiga blad som är gröna nertill och rödbruna upptill. Lollo bianco (lollo blonda) är enfärgat ljusgrön. Rosso är den vanligaste sorten tack vare vacker färg och bättre hållbarhet.
- Vikt i butik: Huvud lollo rosso 200 gram (175-250g), lollo bianco 150 gram (100-200g).
- Smak: Smaken är mild och fin.
- Alternativ vara: Annan huvud- eller plocksallat t.ex. ekblad.
- Försäljning/säsong: Till och från i handeln året om. Svenskodlad juni-oktober.
- Förvaras i kylskåp 1-8ºC, helst i plastpåse. Hållbarhet upp till 1 vecka, något kortare för lollo bianco.
Odling: Lollo kan skördas hel men odlas mest som plocksallat. Läs mer > Odla sallat.
Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl för att bli av med jord och microorganismer.
SÅ ANVÄNDS LOLLO
Den kan ätas ensam eller blandas med andra sallatsorter.
Läs mer
Recept med Lollo Bianco, Lollo Rosso
Det finns 1 recept med Lollo Bianco, Lollo Rosso
-
Knäckemacka med grillad squash, chevreost, sallad och balsamsirap
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Karin Ihre