Lollo rosso (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Lollo Bianco, Lollo Rosso

(lollo bianco, lollo blonda)

Latin: Lactuca sativa var. crispa

Engelsk översättning lollo rosso, lollo bionda

Fransk översättning lollo rosso, lollo bianca

Italiensk översättning lollo rosso, lollo bionda

Tysk översättning Lollo rosso, Lollo Bionda

Spansk översättning lollo rosso, lollo bianca

Lollo rosso (röd) och lollo bianco (vit) är en s.k. bladbatavia vilket är ett mellanting mellan plock- och huvudsallat. Lollo rosso har löst knutet huvud och krusiga blad som är gröna nertill och rödbruna upptill. Lollo bianco (lollo blonda) är enfärgat ljusgrön. Rosso är den vanligaste sorten tack vare vacker färg och bättre hållbarhet.

  • Vikt i butik: Huvud lollo rosso 200 gram (175-250g), lollo bianco 150 gram (100-200g).
  • Smak: Smaken är mild och fin.
  • Alternativ vara: Annan huvud- eller plocksallat t.ex. ekblad.
  • Försäljning/säsong: Till och från i handeln året om. Svenskodlad juni-oktober.
  • Förvaras i kylskåp 1-8ºC, helst i plastpåse. Hållbarhet upp till 1 vecka, något kortare för lollo bianco.

Odling: Lollo kan skördas hel men odlas mest som plocksallat. Läs mer > Odla sallat.

Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl för att bli av med jord och microorganismer.


SÅ ANVÄNDS LOLLO

Den kan ätas ensam eller blandas med andra sallatsorter.

Läs mer

Odla sallat

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Lollo Bianco, Lollo Rosso

Det finns 1 recept med Lollo Bianco, Lollo Rosso