Frisséesallat, escaroll

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Frisséesallat, escaroll

(frisésallat, krusbladig endivia, chicorée frissée)

Latin: Cichorium endiva var. crispum, Cichorium endiva var. latifolium

Engelsk översättning frissee, curly endive, escarole

Fransk översättning frisée, chicorée frisée, escarole

Italiensk översättning cicoria frisée, scarola

Tysk översättning Frisée, Krausblättrige Endivie, Escariol, Eskarol

Spansk översättning escarola

Frissée och escaroll är varianter av chikoriasallaten endiva, dvs det är beska sallatssorter. Båda har ett löst knutet huvud med ett blekt, milt inre. Frissé har djupt flikiga och krusiga blad, escarollbladen är bredare och slätare. För att ytterligare bleka bladen kan ytterbladen bindas upp eller hela plantan täckas några dagar innan skörd.

Frisséesallat (Cichorium endiva var. crispum) även kallad krusbladig endivia, har krusiga och starkt flikiga blad, som bildar ett löst samlat och rufsigt huvud. De inre bladen är blekt gulgröna och de yttre är gröna. Plantorna kan bli stora. Smaken är besk, de yttre gröna bladen är beskare än de inre ljusa bladen. Frisséesallat kallas ofta för chicorée frissée vilket är lite förvirrande för chicorée är namn på en annan art (C. intubys).

Escarole (Cichorium endiva var. latifolium) liknar frissée till utseende och i smak. Den skiljer sig från friséesallat genom att bladen bredare, slätare och har rundare flikar.

  • Vikt i butik:
  • Smak: Frissée och escarole har frisk beska med viss sötma.
  • Alternativ vara: Andra cikoriasallater t.ex. rosé eller endive.
  • Försäljning/säsong: Säljs i butik till och från året om.
  • Förvaras i kylskåp 1-8ºC, helst i plastpåse. Hållbar cirka en 1 vecka.

Odling: Frisséesallader är ofta tåliga och klarar flera minusgrader på hösten. Kan förkultiveras för tidigare skörd. Direktsås tidigt på våren, kan skördas sent. Läs mer > Odla cikoriasallat.

Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl för att bli av med jord och microorganismer.



SÅ ANVÄNDS ESCAROLE OCH FRISSÉESALLAT


Sallaten kan med fördel blandas med annan mildare sallat vilket ger anrättningen mer karaktär. Sallaten kan också kokas eller bräseras och ätas till kött och fisk, eller naturell till smakrika ostar.

Läs mer

ODLA CIKORIASALLAT

CIKORIASALLAT

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Frisséesallat, escaroll

Det finns 3 recept med Frisséesallat, escaroll