För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Urbenad lammsadel med knaperstekt svål

Lägg till ingredienser

Portioner: 5

Lammsadel kort

1200.0 

gram

Salt

 

 

Vitlök

 

 

Rosmarin

 

 

Timjan

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas lammsadel >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 258

Kcal / portion: 418

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2088 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 21%

Fett: 19%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 162 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammsadel kort 1200.0 gram 100%

Salt 0%

Vitlök 0%

Rosmarin 0%

Timjan 0%

 

Kockskolan:

Så lagas lammsadel > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning

  1. Temperera helst köttet till 15-18°C. Det blir då jämnare genomstekt och går fortare att tillaga. Stektid cirka 60 minuter, kylskåpskall 90+ minuter.
  2. Förbered och tillaga tillbehör enligt eget önskemål.
  3. Sätt ugnen på 175°C.
  4. Bena ur: Skär ut filéerna så nära ryggbenet som möjligt. Snitta kappan tunt i centimetertjocka "skivor". Lägg tillbaka bitarna och bind ihop. Att skära ut köttet ur het stek är svårare och köttet kallnar. Kappan ("svålen") skall vara kvar. Den skyddar köttet mot uttorkning och är god knaperstekt.
  5. Kryddning: Vitlök, rosmarin och timjan passar väl till lamm. Dock kan kryddningen ta överhand över lammstekens fina smak, så enbart kryddning med salt är ett bra alternativ. Salta rikligt på utsidan, även svålen. 
  6. Lägg köttet på galler över ugnsplåt. Vatten på plåten rekommenderas vilket ger knaprigare svål och steksky till sås. Stick in en stektermometer.
  7. Ugn: Sätt in i ugnen och stek till önskad kärn­temperatur. 58°C för rosa kött och 63°C för medium stekt (se kommentar). Ös steken några gånger med steksky eller vatten vilket ger knaprig skorpa.
  8. Vila: Ta ut köttet och låt vila i 10-15 minuter. Ställ in ett serveringsfat i ugnen för att bli varmt. Använd stekskyn till smaksättning av sås.
  9. Servera: Skär bort bindgarnet. Skiva filéerna. Lägg tillbaka ytterfilén på ryggbenet (=elegant servering) och innerfilén vid sidan av på serveringsfatet.

Kockens kommentar

En normalstor (kort) sadel väger cirka 1,25 kilo och en lång ~2,6 kilo. Stektiden är densamma, cirka en timme om köttet rumstempererats och 1½ timme eller mer för kylskåpskall. Det är inte vikten som avgör stektid utan höjden. En liten sadel på 0,8 kilo är lägre och går 10-15 minuter snabbare att tillaga.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.

Alternativ

Urbenad lammsadel

Fylld urbenad lammsadel

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Lammsadel, lammfilé

Liknande recept som Urbenad lammsadel med knaperstekt svål