Bli medlem (gratis)
Urbenad lammsadel med knaperstekt svål
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 258

Kcal / portion: 418

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2088 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 21%
Fett: 19%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Lammsadel kort 1200.0 gram 100%
Salt 0%
Vitlök 0%
Rosmarin 0%
Timjan 0%
Kockskolan:
Så lagas lammsadel > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Kockskolan x2
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
- Temperera helst köttet till 15-18°C. Det blir då jämnare genomstekt och går fortare att tillaga. Stektid cirka 60 minuter, kylskåpskall 90+ minuter.
- Förbered och tillaga tillbehör enligt eget önskemål.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Bena ur: Skär ut filéerna så nära ryggbenet som möjligt. Snitta kappan tunt i centimetertjocka "skivor". Lägg tillbaka bitarna och bind ihop. Att skära ut köttet ur het stek är svårare och köttet kallnar. Kappan ("svålen") skall vara kvar. Den skyddar köttet mot uttorkning och är god knaperstekt.
- Kryddning: Vitlök, rosmarin och timjan passar väl till lamm. Dock kan kryddningen ta överhand över lammstekens fina smak, så enbart kryddning med salt är ett bra alternativ. Salta rikligt på utsidan, även svålen.
- Lägg köttet på galler över ugnsplåt. Vatten på plåten rekommenderas vilket ger knaprigare svål och steksky till sås. Stick in en stektermometer.
- Ugn: Sätt in i ugnen och stek till önskad kärntemperatur. 58°C för rosa kött och 63°C för medium stekt (se kommentar). Ös steken några gånger med steksky eller vatten vilket ger knaprig skorpa.
- Vila: Ta ut köttet och låt vila i 10-15 minuter. Ställ in ett serveringsfat i ugnen för att bli varmt. Använd stekskyn till smaksättning av sås.
- Servera: Skär bort bindgarnet. Skiva filéerna. Lägg tillbaka ytterfilén på ryggbenet (=elegant servering) och innerfilén vid sidan av på serveringsfatet.
Kockens kommentar
En normalstor (kort) sadel väger cirka 1,25 kilo och en lång ~2,6 kilo. Stektiden är densamma, cirka en timme om köttet rumstempererats och 1½ timme eller mer för kylskåpskall. Det är inte vikten som avgör stektid utan höjden. En liten sadel på 0,8 kilo är lägre och går 10-15 minuter snabbare att tillaga.Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.
Alternativ
Fler recept inom Lammsadel, lammfilé
Liknande recept som Urbenad lammsadel med knaperstekt svål
-
Marinerad lammytterfilé Pernod Ricard
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Urbenad fylld lammsadel till fest
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x2
-
Rosmarinsdoftande lammfilé med sötsyrliga kantareller och risotto
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Stekt lammytterfilé från sadelbiten med fettkappa
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan x2
-
Urbenad lammsadel med knaperstekt svål
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x2
-
Hel lammsadel med ben i ugn eller grillad
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Urbenad lammsadel i ugn med eller utan innerfilé
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan x2
-
Örtbakad lammytterfilé
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rödvinsmarinerad lammytterfilé med senapscrème
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: David, Sanna, Fredrik
-
Mongolsk marinerad lammytterfilé
Tid: 15 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan