
Så bakas rågmjölsbröd med jäst }
rågbröd på surdeg hemma.
- Uppvägning av ingredienserna
- Blötlägga tex klippt råg, eller andra hårda ingredienser (ett dygn föra trågning)
- Gör en skållning på råg och vatten.
- Aktivering av surdegen= mata surdegen så att den blir aktiv (ca 4 timmar innan jag ska tråga degen)
- Gör en autolys med surdeg och det Ölandsvete som jag också ska använda i rågbrödet.
- Trågar försiktigt tills degen når optimal gluten och därefter tillsätter jag salt och trågar ytterligare 2-3 minuter.
- Lägger degen i en plastback och viker den tre gånger var 50:e minut
- River eller formar degen beroende på konsistens.
- Slår upp degen till önskad form.
- Kalljäser degen i kylen över natten
- Pudrar och snittar degytan
- Bakar av brödet
- Mäter temperaturen på inkråmet