Latin: Taraxacum
dandelions
dandelions, dent de lion, pissenlit
denti di leone
Löwenzahn
dientes de león
Kärt barn har många namn: Det svenska namnet maskros kommer av att det ofta sitter tripsar (långsmala insekter) i blomman. Tidigare svenska namn är Lejontand, Smörblomster (Österbotten, Finland), Skallnacke (Östergötland), Munkhuvud (Dalsland), Kopiss (Västergötland) och Äggblomster. I andra europeiska länder heter växten vanligen "lejontand" med anledning av de flikiga bladen.
- Smak: Lätt besk smak, späda blad är har mildare skak än grövre. Roten har stark besk smak. Kockskolans matupplevelse (3 av 5).
- Alternativ vara: Annan bladsallat, gärna med liten beska, till exempel frissésallat.
- Försäljning/säsong: Självplock på sommaren. En god anledning för villaägare att plocka bort dem ur gräsmattan. Vi andra får plocka i naturen, men undvik dem vid vägkanter på grund av föroreningar.
- Förvaras i kylskåp i +1 till +8ºC, helst i plastpåse. Hållbar i upp till 1 vecka. Känslig för uttorkning.
Hälsa/näring: Roten innehåller cirka 23% kolhydrater. Bladen har hög halt av vitamin C. Maskros betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation.
SÅ ANVÄNDS MASKROS
Maskrosor kan användas till sallad, både bladen och blomkorgarna är ätbara (se recept > Maskrossallad med bacon). Maskrossallat är klassiskt tillbehör till den franska osten Crottin de Chavignol (se dito). Roten bör skalas och urlakas innan kokning i 15 minuter, för att få bort den beska smaken. Av blomman kan man göra maskrosvin.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-12
Läs mer
Recept med Maskros
Det finns 1 recept med Maskros
-
Maskrossallad med bacon eller Crottin (tillbehör eller lätt måltid)
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan x2