Maskros

Fotograf/bild: Seeds Gallery

Maskros

(maskrosor, maskrosblad)

Latin: Taraxacum

Engelsk översättning dandelions

Fransk översättning dandelions, dent de lion, pissenlit

Italiensk översättning denti di leone

Tysk översättning Löwenzahn

Spansk översättning dientes de león

Maskrosblad fungerar utmärkt till sallat. Maskros är ett släkte (Taraxacum) med fleråriga örter i familjen korgblommig växter. I Norden innehåller släktet mer än 900 småarter indelade i 14 sektioner. Maskrosor behöver ingen närmare beskrivning, den är välkänd av alla sedan barnsben. Maskrosblad kan ätas färsk.

Kärt barn har många namn: Det svenska namnet maskros kommer av att det ofta sitter tripsar (långsmala insekter) i blomman. Tidigare svenska namn är Lejontand, Smörblomster (Österbotten, Finland), Skallnacke (Östergötland), Munkhuvud (Dalsland), Kopiss (Västergötland) och Äggblomster. I andra europeiska länder heter växten vanligen "lejontand" med anledning av de flikiga bladen.
  • Smak: Lätt besk smak, späda blad är har mildare skak än grövre. Roten har stark besk smak. Kockskolans matupplevelse (3 av 5).
  • Alternativ vara: Annan bladsallat, gärna med liten beska, till exempel frissésallat.
  • Försäljning/säsong: Självplock på sommaren. En god anledning för villaägare att plocka bort dem ur gräsmattan. Vi andra får plocka i naturen, men undvik dem vid vägkanter på grund av föroreningar.
  • Förvaras i kylskåp i +1 till +8ºC, helst i plastpåse. Hållbar i upp till 1 vecka. Känslig för uttorkning.

Hälsa/näring: Roten innehåller cirka 23% kolhydrater. Bladen har hög halt av vitamin C. Maskros betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation.


SÅ ANVÄNDS MASKROS

Maskrosor kan användas till sallad, både bladen och blomkorgarna är ätbara (se recept > Maskrossallad med bacon). Maskrossallat är klassiskt tillbehör till den franska osten Crottin de Chavignol (se dito). Roten bör skalas och urlakas innan kokning i 15 minuter, för att få bort den beska smaken. Av blomman kan man göra maskrosvin.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-12

Läs mer

Crottin de Chavignol

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Maskros

Det finns 1 recept med Maskros