Fruktsoppa, fruktkräm, fruktkompott

Fruktsoppa, fruktkräm, fruktkompott

(fruktsoppa, saftsoppa 2. fruktkräm, saftkräm fruktkompott = med fruktbitar)

Engelsk översättning 1. fruit soup 2. fruit curd 3. compote, stewed fruit = with pieces of fruit

Fransk översättning 1. soupe de fruits 2. crème de fruits 3. compote = avec des morceaux de fruits

Italiensk översättning 1. zuppa di frutta 2. crema di frutta 3. composta = con pezzi di frutta

Tysk översättning 1. Obstsuppe, Obstkaltschale 2. Fruchtcreme 3. Kompott = mit Fruchtstücken

Spansk översättning 1. sopa de frutas 2. crema de frutas 3. compota = con trozos de fruta

Fruktsoppor, -krämer och kompotter är klassiska efterrätter. Skillnaden dem emellan är konsistensen (ls mer > Konsistenser). Oftast serverad kall. Förr vanligt under vinter­månaderna i Skandinavien då färsk frukt var en bristvara. I stället använde man torkad frukt som kokades upp med potatismjöl. Skillnaden mellan soppa, kräm och kompott är främst konsistensen. En soppa har lös konsistens, kräm är geleig eller krämig och kompott har tydligt med fruktbitar, till skillnad från de båda andra där frukten är finfördelad. Gränsen mellan de olika varianterna är diffus, vilket återspeglas i recept som döps lite som man tycker. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. 

  1. Fruktsoppa, saftsoppa tillagas av färska eller torkade frukter och bär som kokas i vatten med lite socker. I Frankrike gärna i lite vin. Saftsoppa, är en enklare form tillredd av fruktsafter. Klassiska fruktsoppor är blåbärssoppa som serveras i Vasaloppsspåret (till skidåkarna alltså) och Nyponsoppa med mandelbiskvier. Saftsoppa är också klassiskt. Se respektive recept.
  2. Fruktkräm, saftkräm är en tjockare variant av fruktsoppa. Skillnaden brukar vara att stärkelsemjöl tillsatts i soppan. Rabarber- och krusbärskräm är svenska klassiker (se respektive recept). Läs mer > Kräm och krämefterrätter.
  3. Fruktkompott är fruktkräm som innehåller hela frukter eller fruktbitar. Svenska Akademien: "frukt som med relativt obetydlig tillsats av socker kokats på sådant sätt att de särskilda frukterna i största möjliga mån förblivit hela". Kompott kan tillagas av all slags frukt, hel eller delad. Finfördelad frukt = fruktkräm.

    Bildligt: Kompott = blandning av något, till exempel en kompott av färskpotatis och spenat (se recept > Kompott på bär med kanelcrème). Jämför kompost = en ordnad blandning av jord och förmultningsbara ämnen. Sägs bara "kompott" avses fruktkompott.

Kompott och fruktkräm kan köpas som halvfabrikat eller färdiglagad i handeln (se > Färdig fruktsoppa, fruktkräm, fruktkompott).


SÅ TILLAGAS FRUKTSOPPOR, -KRÄMER OCH KOMPOTTER

All slags frukt och bär kan användas. Bär ingår i dessa sammanhang i begreppet frukt, man talar inte om bärsoppor. Vanligt förekommande är jordgubbar, hallon, plommon, blåbär, aprikos, rabarber, krusbär, äpplen och nypon.

Ingredienser:

  • Större frukt som äpple skalas och skärs i bitar. Rabarber skärs i bitar, är den grov skalas den först.
  • Pektin: är kemiskt en vattenlöslig fiber som förekommer i växter (läs mer > Kostfibrer). Det är ett gelebildande ämne som finns naturligt i bär och frukter, men i varierande mängd. Det finns rikligt i vinbär, lingon, hallon, syrliga äpplen och citrus­frukter.
  • Förtjockningsmedel: Potatismjöl är klassiskt förtjockningsmedel, men annat stärkelsemjöl kan användas som majsmjöl, arrowrot eller agar-agar (läs mer > Om stärkelsemjöl, redningsmängd). Mängd stärkelsemjöl avgör soppans/krämens konsistens. Socker enligt egen smak.

Tillagning:

  • Saftsoppa, saftkräm: Koncentrerad saft spädes med vatten och får tillsamman med stärkelsemjöl (potatismjöl) koka upp under omrörning. Se recept > Saftsoppa, saftkräm.
  • Färsk fruktsoppa, fruktkräm: Har man tillgång till färsk frukt till exempel melon, kan man tillaga en fräsch soppa utan stärkelsemjöl på liknande sätt som man lagar grönsakssoppor. Antingen helt slät eller med tärnat fruktkött i soppan. Se recept > Soupe de melon, melonsoppa.
  • Fruktkräm på torkad frukt: Frukten kokas 10-15 minuter, varefter socker och potatismjöl tillsätts. Se recept > Gammaldags fruktkräm, kompott.
  • Fruktkompott tillagas som kräm, men så att hel eller bitar av frukt finns med. Se recept > Krusbärskräm, krusbärskompott.


SÅ ANVÄNDS FRUKTSOPPA, FRUKTKRÄM OCH KOMPOTT

Fruktsoppa, krämer och kompotter serveras som dessert eller mellanmål, varm eller kall. Mjölk eller grädde är vanligt tillbehör till krämer och kompotter. Skorpor av alla de slag är utmärkta tillbehör.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-04

Läs mer

Färdig fruktsoppa, fruktkräm, fruktkompott

Om stärkelsemjöl, redningsmängd

Om krämer, krämefterrätter

konsistenser

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj