Om välling

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om välling

(barnvälling, fullkornsvälling, slätvälling, stänkvälling, mjölkvälling, ölsupa, havremjölsvälling, mannagrynsvälling, majsvälling, risgrynsvälling, skorpvälling, bänkvälling, havresoppa, brödsoppa)

Engelsk översättning gruel

Fransk översättning ~bouillie

Italiensk översättning pappa, farinata

Tysk översättning Milchsuppe

Spansk översättning papilla

Välling är mjöl av något sädesslag (vete, korn, havre, majs, hirs m.fl.) som kokas med vatten eller mjölk. Välling och gröt var förr basföda i Sverige. Välling har alltid slät konsistens, mer lättflytande än gröt (läs mer > Om gröt). Gränsen mellan välling och gröt är otydlig. En variant av välling är så kallade soppor av mjöl eller gryn. Det finns vällingpulver att köpa i handeln som berikats med vasslepulver, fett, mineralämnen, vitaminer och annat, anpassade till barn och vuxna (läs mer > Vällingpulver).


SÅ ANVÄNDS VÄLLING

Vuxenvälling används mest som frukosträtt eller enklare måltid. Välling är bra mat för människor med tuggproblem. Barnvälling är ett av de viktigaste livsmedlen för småbarn från sex månaders upp till ett års ålder.

Klassisk välling:

  • Slätvälling görs av vetemjöl och mjölk. Till 6 portioner: 1 rågad dl vetemjöl rörs ut i en 1/2 liter kall mjölk, som får stå en stund att svälla. 1 liter mjölk med lite kanel kokas upp och tillsättes avredningen, som sedan får koka 10-15 minuter under vispning. Smaka av med salt och socker. Läs mer > Vanligt vetemjöl.
  • Stänkvälling (mjölkvälling) består av små klumpar av ägg och mjöl som "stänkes" ner i kokande mjölk. Till 6 portioner: Ett par ägg vispas väl. 3,5 msk mjöl och 1,5 msk smält smör tillsätts och smeten röres tills den är slät och blank. Den bör vara så tjock att den ringlar sig under vispen. 1,5 liter mjölk med en bit kanel kokas upp. Smeten droppas ner däri, antingen direkt från vispen eller genom durkslag. Vällingen får under det smeten tillsättes endast småkoka. Då allt är tillsatt, får vällingen mycket sakta koka omkring 10 minuter, varefter den avsmakas med salt och socker och serveras.
  • Mannagrynsvälling är en tunnare variant av mannagrynsgröt. Till 6 portioner kokas 1,5-2 liter mjölk upp, vari 1,5 dl mannagryn kokas i cirka 30 minuter. Avsmakas med salt och socker. Läs mer > Mannagryn.
  • Ölsupa är en gammaldags välling med svagdricka (~lättöl, läs mer > Om svagdricka). Till 6 portioner: 1,5 liter mjölk kokas upp. En rågad deciliter vetemjöl rörs ut med lite mjölk och vispas ner. Soppan får koka omkring 5 minuter. 3-4 dl "dricka", 3-4 msk sirap 1/4-dels tsk ingefära och lite salt tillsättas och soppan får under kraftig vispning ännu ett uppkok.  
  • Havremjölsvälling till 6 portioner: 1,75 liter mjölk får koka upp. Mjölet röres ut i lite kallt vatten och vispas ner i mjölken. Vällingen får koka omkring 20 minuter. Den avsmakas med socker och salt.
  • Majsvälling är en nyklassiker, för majs var sällsynt förekommande i Sverige innan 1900-talet. Det är en vanlig välling till småbarn.
  • Risgrynsvälling är en tunn variant av risgrynsgröt. Läs mer > Om ris.
  • Skorpvälling: Till 6 portioner kokas 1.5 liter mjölk upp, vari 1,5-2 dl stötta skorpor tillsätts. Vällingen får koka några minuter under omrörning. Avsmakas med salt och socker.
  • Bänkvälling var förr en rätt av gamla matrester. Överbliven välling, gröt, fisk med mera som under veckan samlades i en ho under bordsbänken, vilket man åt kallt eller varmt på lördagskvällen. Förekom speciellt på Öland och Gotland. Bänkvälling förekom också i Värmland men var där namn på rätt av surmjölk blandat med mjöl.

Klassiska vällingsoppor:

  • Havresoppa av havregryn användes förr ofta som sjukhusmat. Husapoteket 1675, " Ensam instängd med mina plågor och min hafversoppa". Till 6 portioner: Drygt 2 dl havregryn kokas i 2 liter vatten i omkring 2 timmar varefter soppan passeras (pressas i sil). En del av vattnet kan utbytas med mjölk. 1,5 dl russin sköljas och kokas i lite vatten. De nedröres jämte sitt spad i havresoppan, som får ett kort uppkok och avsmakas med salt, socker och riven bittermandel. Om man så vill kan soppan avsmakas med lite hallonsaft. Servera med vispad grädde.
  • Brödsoppa med äpple till 6 portioner: Rester av en halv limpa eller annat mörkt bröd läggs i 1,5 liter vatten över natt för att mjukas upp. Färska eller torkade äpplen skärs i mindre bitar, som sedan kokas mjuka tillsammans med brödet. Mera vatten spädes på vid behov. Passera soppan genom durkslag och smaksätts med socker, rivet citronskal och citronjuice. Servera soppan med grädde.
  • Bondbönvälling är mer att betrakta som soppa tillagad av bondbönor. Läs mer > Bondbönor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-12

Läs mer

Om gröt

Vanligt vetemjöl, kärnvetemjöl

Mannagryn

Om svagdricka

Om ris

Bondbönor

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj