Latin: Citrus myrtifolia

Engelsk översättning chinotto, myrtle-leaved orange, myrtle-leaf orange

Fransk översättning Orange à feuilles de myrte, bigaradier chinois

Italiensk översättning chinotto, arancio a foglia mirtella

Tysk översättning Myrtenblättrige Bitterorange

Spansk översättning naranja mirtifolia

Chinotto (Citrus myrtifolia) är en sortgrupp inom storcitrus (Citrus × aurantium, läs mer > Om citrusfrukter) och tros vara en mutation av pomerans. Chinotto är ett litet, kompakt träd som kan bli 3 meter högt. Det saknar törnen och har små, myrtenliknande blad (därav det latinska namnet). Blommorna är vita och väldoftande. Chinotto förekommer främst runt Medelhavet i länder som Italien, Frankrike, Malta och Libyen, men också i Västindien och på annat håll.

Frukten liknar små plattrunda apelsiner cirka 3 cm stora och med gul-orangea skal. Varierande antal kärnor (frön), från inga till många.

  • Vikt: Cirka 20 gram.
  • Smak: Bitter-sur.
  • Alternativ vara: Kumquat.
  • Försäljning/säsong: Sällsynt förekommanse i svenska butiker.
  • Förvaring: Svalt cirka 8-12°C. Hållbar 2-3 veckor.

Hälsa: Liksom de flesta citrusfrukter är chinotto rik på C-vitamin.

Odling: Kommersiell odling sker främst i italienska Ligurien. Trädet förekommer i kruka som prydnadsväxt. Trivs utomhus på sommaren, men tål inte vinterkyla. Vinterförvaras svalt och ljust.


SÅ ANVÄNDS CHINOTTO

Frukten äts inte färsk, men hela ännu gröna frukter kanderas och används som konfektyr, ofta under namnet chinoise. Främsta användning av Chinotto är som smaksättare av läskande och alkoholhaltiga drycker till exempel Campari. Av fruktjuicen tillverkas en kolsyrad dryck med samma namn eller benämnd Chino. Förekommer främst i Italien och på Malta, men också i andra länder som Canada, Australien och Venezuela. Det är en svartmörk dryck med bitter-söt smak. Coca-Cola tillverkar en dryck kallad Fanta Chinotto i Italien och Fanta Amara på Malta. Drycken skapades i början på 1950-talet av företaget Sanpellegrino.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-06

Läs mer

Om citrusfrukter

Kumquat

Pomerans