Matlagningsvin

Matlagningsvin

(huangjiu, liaojiu, shaoxing)

Matlagningsvin är namn på ett enkelt och alkoholfritt/alkoholsvagt vin (max 2,25%) avsett för matlagning. Det finns rött och vitt matlagningsvin som säljs i livsmedelsbutiker. Sådant vin innehåller som regel någon form av konserveringsmedel för att man skall kunna spara även öppnad flaska en längre tid.

Alkoholhaltigt vin fungerar i allmänhet bättre som smaksättare av mat än de matlagningsvin som finns i handeln. För den som vill undvika själva alkoholen är det värt att notera att alkoholen oftast försvinner när maten tillagas i stark värme.

Kinesiskt matlagningsvin: Risvin av olika slag är vanligt i asiatiska länder som dryck eller till matlagning. I Kina finns huangjiu ("gult vin") en grupp alkoholhaltiga drycker (8-20%) framställd genom fermentering av ris och brukar lagras upp till 20 år för att få utvecklad smak. Grundfärgen är ljusgul och mörknar med åldern. En variant av huangjiu benämns liaojiu som särskilt används till matlagning och i synnerhet Shaoxing från staden med samma namn beläget i nordöstra Zhejiang-provinsen i östra Kina. Det är ett starkvin som förekommer på Systembolaget som beställnings­vara. I avsaknad på den kinesiska drycken kan torr sherry användas i matlagningen.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj