Nigellafrön

Nigellafrön

(kalonjifrön)

Latin: Nigella sativa

Engelsk översättning nigella seeds, black onion seeds, kalonji, kalogi

Nigellafrön även kallat kalonjifrön är frukten från örten Nigella sativa, känd redan från det gamla Egypten och Tutankhamuns grav. Det är en 2-3 decimeter hög växt med fint grenade blad. Blommorna, som vanligen är blekblå och vita, utvecklar uppsvällda frökapslar med många små frön. Fröna torkas och används som krydda. Av fröna pressas även olja. Namnet Nigella kommer från latinets "niger" vilket betyder svart. Av denna anledning kallas de ibland svart kummin (black cumin) vilket är missvisande och skall inte förväxlas med "svartkummin" (se > Spiskummin).

  • Smak: Skarp bitter lukt och smak. Lite karaktär av timjan.
  • Alternativ vara: Spiskummin.
  • Försäljning/säsong: Kan sällsynt förekomma i kryddbodar eller hälsokostbutiker. Även olja av fröna.
  • Förvaring: Torrt och mörkt. 

Hälsa: Såväl Nigella sativa och Bunium persicum har i alla tider används som naturmedicin. Profeten Muhammed lär ha framhållit svart kummins hälsosamma betydelse. Enligt en hadith säger Abu Hurerah "Jag har hört Allahs budbärare, frid vare med honom, säger att de svarta kornen (Kalonji) är botemedlet för alla sjukdomar utom döden." I Mellanöstern har fröna använts som lindring vid astma, bronkit och reumatism. Svartkumminoljan har brukats mot eksem och andra hudåkommor. Enligt modern medicinskt kunnande kan olja och frön vara skadliga för hälsan om de konsumeras i större mängder. Extrakt kan förekomma i hälsokostbranschen, men med oklar verkan.


SÅ ANVÄNDS NIGELLAFRÖN

Nigellafrön har kraftig smak och bör användas sparsamt. Fröna används som krydda flitigt i de arabiska och indiska köken från Turkiet och Balkanländerna i väst till Indien och Bangladesh i öster. Mest känt som krydda i naanbröd, men förekommer också i konfektyr, ost med mera.

Läs mer

Spiskummin

Bild Nigella sativa

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Nigellafrön

Det finns 1 recept med Nigellafrön