Limabönor

Fotograf/bild: Martin Hanner, Kunskapskokboken

Limabönor

(smörbönor, elefantbönor)

Latin: Phaseolus lunatus var. Macrocarpus, Phaseolus limensis

Engelsk översättning Lima beans, butter beans

Limaböna (Phaseolus lunatus) tillhör familjen ärtväxter med härkomst från Anderna i Sydamerika. Redan 2000 år f.Kr. fanns en variant med stora frön modell bondbönor ("Lima"), som växer i norra Peru upp till 2000 meters höjd. En mindre variant ("Sieva") känner man från 800-talet som växer på lägre höjd från Mexiko i norr ner till Argentina i söder. Från 1600-talet tog spanjorna hem bönorna från Lima, därav namnet. Begreppet "smörböna" används allmänt för en stor, platt, ljusgul eller vit variant (lunatus var. Macrocarpus), men även den mindre varianten benämns ibland för "butter beans". Omogna bönor är gröna och som torkade är de vanligen vita, men det finns också svarta, röd-orangea samt fläckiga.

  • Vikt i butik: 1 dl torkade bönor = 65 gram = cirka 150 gram när kokt (2,5 dl). Bönorna sväller till drygt dubbel vikt vid kokning. 1 dl kokta = 65 gram. Burkbönor består till 55% av färdigkokta bönor och 45% av spad.
  • Smak: Mild smörsmak. Mjuk konsistens, blir mosig om kokt för länge. Tar lätt åt sig smak av den mat den lagas tillsammans med.
  • Alternativ vara: Vita stora bönor, canellinibönor.
  • Försäljning/säsong: Limabönor säljs torkade eller konserverade året om. Sparsamt förekommande i svenska butiker.
  • Förvaring: Torkade bönor är känsliga för fukt och skall förvaras torrt. Ej över rumstempemperatur och allra bäst förvaras de kallt (+4°C). Bönorna åldras och blir allt mer svårkokta med tiden. Helst bör bönorna inte vara äldre än 4 månader, men ett år gamla bönor brukar fungera väl. Läs mer > Så kokas torkade bönor. Oöppnad konserver förvaras i rumstemperatur. Öppnad konserv klarar 3-5 dagar i kylskåp. Undvik förvaring i burken, häll helst över i burk med lock.
  • Portionsberäkning: 1,5-2 dl torkade bönor per portion om tillbehör till mat (250 gram burk), eller det dubbla om huvudingrediens.

Hälsa: Att äta råa limabönar är hälsofarligt. Bönorna innehåller höga halter av cyanid och måste därför alltid tillagas först. Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. De kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Problemen avtar vid blötläggning och försvinner till stor del vid kokning. Läs mer > Om bönor.


SÅ ANVÄNDS LIMABÖNOR

Bönorna är goda i sallader, soppor och i grytor. Tillreds i Sydamerika med starka kryddor t.ex. med chili och tomatsås. Limabönor äts också kokta och sedan stekta. Överblivna kokta bönor fungerar väl att stekas dagen efter.

 
SÅ TILLAGAS LIMABÖNOR

Blötläggning: Skölj bönorna och blötlägg i rikligt med kallt vatten, 10 timmar eller mer t.ex. över natt. Häll därefter bort blötvattnet. Ju längre blötläggning desto kortare tillagning. Blötläggning är inte ett måste..., läs mer > Om bönor.

Koka limabönor: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt sjuda under lock i 1 till 1,5 timme tills bönorna mjuknat (provsmaka). Rör om någon gång. Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom, men ändå ha en viss spänst. Läs mer > Så kokas torkade bönor.

Koktid 1-1,5 timme. Burkbönor: Värms.

Läs mer

Om bönor

Vita bönor

Canellinibönor