Black eye

Black eye

(vignabönor, ögonbönor)

Latin: vigna unguiculata (f.d. Vigna sinensis)

Engelsk översättning black eye peas, cowpeas

Fransk översättning dolique à oeil noir

Italiensk översättning fagiolo dall'occhio nero

Tysk översättning Augenbohnen, Kuherbsen

Spansk översättning frijol de vaca, frijol castilla

Black eye (vignaböna, ögonböna), är den mest kända bland de vita bönorna och tillhör familj ärtväxter, och släkt vigna. Som färsk är den ljusgrön. Den är närbesläktad med mungbönor. Det är små vita bönor, som har ett svart prick ("öga") vid fästet. Ursprungligen från Kina, men används mycket i Amerika, Afrika och Indien.

  • Vikt i butik: 1 dl torkade bönor = 75 gram = cirka 165 gram när kokt (2,5 dl). Bönorna sväller till drygt dubbel vikt vid kokning. 1 dl kokta = 65 gram. Burkbönor består till 55% av färdigkokta bönor och 45% av spad.
  • Smak: Mild smak och mjuk konsistens när kokt. 
  • Alternativ vara: Canellinibönor, röda kidneybönor.
  • Försäljning/säsong: Säljs torkade eller konserverade året om. Import bl.a. från Kina.
  • Förvaring: Torkade bönor är känsliga för fukt och skall förvaras torrt. Ej över rumstempemperatur och allra bäst förvaras de kallt (+4°C). Bönorna åldras och blir allt mer svårkokta med tiden. Helst bör bönorna inte vara äldre än 4 månader, men ett år gamla bönor brukar fungera väl. Läs mer > Så kokas torkade bönor. Oöppnad konserver förvaras i rumstemperatur. Öppnad konserv klarar 3-5 dagar i kylskåp. Undvik förvaring i burken, häll helst över i burk med lock.
  • Portionsberäkning: 1,5 dl torkade bönor per portion som tillbehör till mat (250 gram burk), eller det dubbla om huvudingrediens. 

Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler, men kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Problemen avtar vid blötläggning och försvinner till stor del vid kokning. Black eye är förhållandevis lättsmälta bönor. Läs mer > Om bönor.



SÅ ANVÄNDS BLACK EYE


Bönan är lättkokt och lättsmält lämplig för känsliga magar. Används i sallader, pajer, soppor, grytor och till vegetariska biffar och patéer. Lämpliga kryddor är chili och vitlök. Överblivna kokta bönor fungerar väl att stekas dagen efter.



SÅ TILLAGAS BLACK EYE

Blötläggning: Skölj bönorna och blötlägg i rikligt med kallt vatten, 10 timmar eller mer t.ex. över natt. Häll därefter bort blötvattnet. Ju längre blötläggning desto kortare tillagning. Blötläggning är inte ett måste..., läs mer > Om bönor.

Koka black eye bönor: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt sjuda under lock i 45-60 minuter tills bönorna mjuknat (provsmaka). Rör om någon gång. Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom, men ändå ha en viss spänst. Läs mer > Så kokas torkade bönor.

Koktid: 45-60 minuter. Burkbönor: Värmes.

Läs mer

Om bönor

Röda bönor

Recept med Black eye

Det finns 6 recept med Black eye