Canellinibönor

Fotograf/bild: Kunskapskokboken

Canellinibönor

(vita kidneybönor)

Latin: Phaseolus vulgaris L. ssp. vulgaris

Engelsk översättning white kidney beans

Italiensk översättning fagioli cannellini

Canellionibönor (vita kidneybönor) är vita bönor tillhörande familj ärtväxter. Härstammar från Argentina, men särskilt populära i Italien, främst i Toscana och i USA (baked beans). Vita canellionibönor konserveras vanligen i tomatsås.

  • Vikt i butik: 1 dl torkade bönor = 80 gram = cirka 170 gram när kokt (2,5 dl). Bönorna sväller till drygt dubbel vikt vid kokning. 1 dl kokta = 65 gram. Burkbönor består till 55% av färdigkokta bönor och 45% av spad.
  • Smak: Mild smak och mjuk konsistens när kokt. De tar lätt åt sig smaken av den mat de lagas tillsammans med.
  • Alternativ vara: Borlottibönor.
  • Försäljning/säsong: Säljs torkade eller konserverade året om. Import bl.a. från Kina.
  • Förvaring: Torkade bönor är känsliga för fukt och skall förvaras torrt. Ej över rumstempemperatur och allra bäst förvaras de kallt (+4°C). Bönorna åldras och blir allt mer svårkokta med tiden. Helst bör bönorna inte vara äldre än 4 månader, men ett år gamla bönor brukar fungera väl. Läs mer > Så kokas torkade bönor. Oöppnad konserver förvaras i rumstemperatur. Öppnad konserv klarar 3-5 dagar i kylskåp. Undvik förvaring i burken, häll helst över i burk med lock.
  • Portionsberäkning: 1 dl torkade bönor per portion som tillbehör till mat (200 gram burk), eller det dubbla om huvudingrediens.

Hälsa: Råa kidneybönor ska kokas i minst 30 minuter för att man ska vara säker på att det giftiga ämnet fytohemagglutinin försvunnit helt. Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. De kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Problemen avtar vid blötläggning och försvinner till stor del vid kokning. Läs mer > Om bönor.


SÅ ANVÄNDS CANNELLIONIBÖNOR

Canellini är den mest använda bönan i världen. Bönorna används i grytor, soppor, sallader, vegetariska biffar och pajer. Passar väl ihop med tomatsås. Vita bönor är klassisk i Chili con carne och den vegetariska varianten Chili sin carne. Överblivna kokta bönor fungerar väl att stekas dagen efter.


SÅ TILLAGAS CANNELLIONIBÖNOR

Blötläggning: Skölj bönorna och blötlägg i rikligt med kallt vatten, 10 timmar eller mer t.ex. över natt. Häll därefter bort blötvattnet. Ju längre blötläggning desto kortare tillagning. Blötläggning är inte ett måste..., läs mer > Om bönor.

Koka torkade röda bönor: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt sjuda under lock i ytterligare i 45-60 minuter tills bönorna mjuknat (provsmaka). Rör om någon gång. Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom, men ändå ha en viss spänst. Läs mer > Så kokas torkade bönor.

Koktid: 40-60 minuter. Koktid ej blötlagda: 1,5 timme. Burkbönor: Värmes.

Läs mer

Om bönor

Borlottibönor

Recept med Canellinibönor

Det finns 18 recept med Canellinibönor