fungus broth, mushroom broth
bouillion champignons, mycète bouillon
brodo del fungo
Piltz Brühe
caldo fungoso
Svampbuljong är avkok (spad) på svamp. När buljongen kokat ner till cirka halv mängd kallas den för fond.
Alternativ: Få människor tillagar buljong eller fond numera. Förekommer inte heller i handeln utom i undantagsfall (tyvärr). Alternativet är att använda industritillverkad koncentrerad fond som späds med vatten. Läs mer > Svampfond koncentrerad.
SÅ TILLAGAS SVAMPBULJONG OCH FOND
Ingredienser:
- Svamp, eventuellt kan andra grönsaker eller rotfrukter ingå.
- Lök och kryddor.
Tillagning, koktid 30 minuter:
- Ingredienserna ansas och delas.
- Fräs dem i matfett utan att bränna, eller koka dem direkt.
- Lägg i kastrull. Täck med vatten och låt sjuda i en halvtimme.
- Sila buljongen.
Förvaring: Buljong och fond förvaras i kylskåp några dagar, upp till en vecka. Buljong och fond kan frysas.
SÅ ANVÄNDS SVAMPBULJONG OCH FOND
Svampbuljong har kraftfull smak. Begränsat användningsområde, vanligen tillsatt i soppor och andra anrättningar där svampsmak önskas eller behöver förstärkas.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2012-11