Så bakas bakpulverbröd, filmjölksbröd

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Så bakas bakpulverbröd, filmjölksbröd

(bakpulverbröd, bakpulverdeg, hastdeg, hastbröd)

Bakpulverbröd brukar avse småkakor (läs mer > Om småkakor), sällan matbröd. Att baka matbröd med bakpulver eller bikarbonat/hjorthornssalt  (läs mer > Bakpulver o.d.) är inte lika vanligt. Klassiskt är scones och vanligast är matbröd bakat med filmjölk eller yoghurt. Att baka matbröd med bakpulver ger ett kompakt mäktigt bröd, i synnerhet scones, inte så luftigt som jäsdegsbröd. Det är emellertid det enklaste och snabbaste sättet att baka matbröd och kallas också att baka med hastdeg. Degen skall inte knådas eller jäsas, utan så snart bakpulvret blandats ut med övriga ingredienser skall det in i ugnen. Perfekt i husvagnen, båten eller fritidshuset om man har tillgång till ugn. Ingredienserna kan blandas i förväg, sedan tillsätter man bara bakpulver och fil eller yoghurt. Schuss in i ugnen, klart på en timme. Det är inte heller så noga med ingrediensmängderna, man kan ta lite av varje som man råkar ha.

Scones är klassiskt engelskt vitt matbröd bakat på vetemjöl, mjölk, smör, bakpulver och salt. Brödet formas som plattrunda bullar. Engelska scones förekommer i många varianter. Scones bör ätas nybakat, fortfarande ugnsvarmt och på engelskt vis med clotted cream ("klumpad grädde") och lemon curd (citronkräm). Läs mer > Om scones.

Ingredienser filmjölksbröd

  • Mjöl: Vetemjöl, ibland blandat med annat mjöl som rågsikt. Havregryn ingår ofta, även kross och kli.
  • Vätska: Oftast filmjölk eller yoghurt, ibland används crème fraiche, mjölk eller vatten.  
  • Jäsmedel: Bakpulver, bikarbonat eller hjorthornssalt. Läs mer > Bakpulver o.d.
  • Matfett: En mindre mängd smör eller matolja kan ingå, men behövs inte (i scones ingår mycket smör).
  • Smaksättare: Lite salt naturligtvis. Ofta fröer och nötter, ibland honung eller sirap, russin och annan frukt som äpple, pomeransskal, lingon, liksom choklad och saffran.

Baka filmjölksbröd

  1. Blanda alla ingredienser till en trögflytande smet snarare än deg, inte fast och inte rinnig. När bakpulver blandats med vätska i deg bör brödet bakas meddetsamma. Pulvret förlorar sin effekt med tiden.
  2. Använd smord, gärna ströbröad bakform. Kan annars bli ett lite väl platt bröd.
  3. Grädda: Filmjölksbröd gräddas i 150-200ºC.
  4. Tillagningstid 1-2 timmar.
  5. Ta ut och låt helst svalna på galler under duk. Bröd i form vilas en kort stund och stjälps sedan ur formen. Lossa kanterna med en kniv om det fastnat.

Svårare än så är det inte.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-11

Läs mer

Brödformar

Bakpulver, kemiska jäsmedel

Om småkakor

Om scones

All slags deg ¤

Film: Håkan Johansson bakar scones

Film: Jamie Oliver bakar scones

Film: Matgeek bakar filmjölkslimpa

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj